Mehmet TIRPAN

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Yurt dışından gelen ithal gübreleri kullanmayacaklarını artık yerli üretim olan başka bir marka gübreyi kullanacaklarını söyledi.

Kullanılması planlanan gübrenin yerli üretim olduğuna dikkat çeken Başkan Hacı Çetindağ, “Ekonomik krizden dolayı gübre ve tohum fiyatları oldukça arttı. Yüksek fiyatla satılan gübre fiyatları çiftçimizin belini büküyor. Herkes çiftçinin sırtından geçinmeye çalışıyor. Bu ülkenin temelini çiftçiler oluşturuyor” dedi.

Tüketilen tüm ürünleri çiftçilerin yetiştirdiğinin altını çizen Çetindağ, “En büyük sıkıntımız gübre fiyatları. Gübremiz olmadığı zaman üretim, kalite ve rekolte düşüyor. Çiftçilerin çoğu kısmı gübre kullanmayacağını bazıları ise ekim alanlarını azaltacaklarını söylüyorlar. Ekim azalırsa ülke ekonomisi de olumsuz etkilenecek. Sivas’ta ve Konya’da buğday ekimi yapılmazsa dış ülkelerden buğday almak zorunda kalacağız. Gübre fiyatlarındaki artışı ilk biz boykot ettik. Sivas’ın dışında kimse bize destek vermedi. Yüzde 15’lik indirim yapıldı ama yetersiz. Çiftçinin girdilerini azaltmak için yeni bir gübre tespit ettik. Türkiye’de üretiliyor. Bundan sonra yerli gübre kullanacağız. Çiftçinin malından herkes para kazanmaya çalışıyor. Kendi tohumumuzu kendi gübremizi kendimiz üretmeliyiz. Dışa bağımlılığımız ne zamana kadar sürecek. Dışarıdan getirilen ithal buğdayla bu iş yürümez. Bu ülke hepimizin. Elimizden geldiği kadar sizleri mahcup etmeyeceğiz. İkinci bir konu Belediyelerle ilgili. Araziler zengin insanlara tamamıyla parsellenmiş. Yani en iyi arazileri valla yapımı için ayırmış. Bu durum Sivas’ta da aynı. Merakümde bu tür araziler var. Ekim alanlarına beton yığınları yaptık. Üretim yok. Çiftçi olmadan hiçbir şey olmaz. Çiftçi bu ülkenin temeli” ifadelerini kullandı.