MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde çiftçilerin tarımsal üretimde kullandıkları mazotun ÖTV’den muaf tutulmasını teklif etti.

Özel Tüketim Vergisi’nin çiftçiler için girdi maliyetini yükselten kalemler arasında yer aldığını vurgulayan Karasu, “Tarımda dışa bağımlılığın azaltılması ve yerli üretimin desteklenmesinin Türkiye’nin kısa vadede tarımsal üretimi artırmak ve ekonomideki durgunluğun çözümü olabilir” dedi.

Çiftçinin ekonomik noktada desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Karasu, “’Tarımsal üretimde, teknoloji ve makina kullanımı arttıkça üretim kalitesi artmakta. Bununla birlikte tarımsal faaliyet gösteren kişi ve kurumların motorin girdi miktarında yükselme yaşanmaktadır. Özetle, makina ve araçlarla tarımsal faaliyette bulunmak ürün kalitesini ve sürdürülebilirliğini yükseltmektedir derken, bu noktada, motorin girdi maliyetlerinin üreticilerimiz tarafından karşılabilmesi ve üretim sürecinin kesintiye uğramadan devam etmesi üretimdeki sürekliliğin sağlanması devletin görevidir. Türk çiftçilerinin dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyor. Söz konusu koşullarda çiftçilerin uluslararası rekabet gücünün her geçen gün azalıyor. Tarım sektörünün üretim sürecinin yeniden üretilebilmesi için birtakım destek ve teşviklerin hayata geçirilmesi özellikle ekonomide yaşanan durağan dönemlerden çıkmanın yollarından biridir. Bu noktada en temel destek araçlarından biri olarak girdi maliyetlerinin devlet eliyle düşürülmesidir. Girdi maliyetlerinin düşürülmesindeki amaç; maliyetin azaltılması, tarımsal üretimde bulunan kişi ve kurumların kar marjının artması buna bağlı olarak üretim sürecine devam ederek yatırımların yapılmasını sağlamaktır. Teklifin yasalaşması durumunda tarımsal üretimde kullanılmak üzere çiftçilere satılan mazot Özel Tüketim Vergisi’nden muaf tutulacak” ifadelerini kullandı.