Mehmet TIRPAN

Sosyal Güvenlik Kurumu Sivas İl Müdürü Kadir Boztepe, 2018 yılında devreye giren teşvik paketleri, asgari ücretin geldiği son durum ve işverenin ödemesi gereken sigorta primler hakkında bilgi verdi.

2018 yılında özellikle küçük esnaflara yönelik teşvik programlarının olduğunu belirten Boztepe; “Özellikle 3 sigortalıdan daha az kişi çalıştıran küçük esnaflara yeni alacağı her eleman için 1 maaş işverenden 1 maaş devlet tarafından karşılanmak üzere teşvik paketi var. Ayriyeten engelli ve kadın istihdamı veya mahkûmları istihdam etme noktasında da çeşitli teşvikler var. Bu konuyla ilgili tanıtımlarımızı İş-Kur İl Müdürlüğü ile gerçekleştireceğiz” dedi.

Teşvik paketlerinin içeriğini işverenleri birebir dolaşarak anlatacaklarının altını çizen İl Müdürü Boztepe; “Organize Sanayi Bölgesinde kapısını açmadığımız fabrika işveren kalmadı. İnsanlara cezai işlem uygulanmasın diye işverenlere sorumluluklarını ve yükümlülüklerini anlatıyoruz. İnsanlar sorumluluklarını bilmeyince hata yapmaya meyilli oluyorlar. Bilinçsizlikten yedikleri çok ciddi cezalar var. Devletin cezalandırıcı değil teşvik edici olması gerekiyor. Devlet Kurumu olarak sadece kestiğimiz cezalarla gündeme gelmek istemiyoruz. Biz SGK olarak gidelim işverenimize rehberliğimizi yapalım daha sonra işverenimiz hukuka kanuna aykırı bir iş yaparsa cezasına razı demektir. Bu sene içerisinde teşvikler, kaçak işçi çalıştırma, yabancı statüsünde çalışan kişilerle ilgili yasal sorumluluklarını anlatacağız” ifadelerini kullandı.

Asgari ücretli çalışan işçilerin alması gereken ücretler ve ödenmesi gereken sigorta primlerine de değinen Boztepe konuşmalarını; “Asgari ücretle çalışan bir işçinin işverene maliyeti 761 TL. İsteğe bağlı primlerde aylık prim 649 TL. Bağ-Kur’lu esnaf ise aylık 598 TL ödeyecek. Primlerini geciktirmeden yatıran ve kurumu borcu olmayan esnaflara yüzde 5 gibi indirim yapılıyor. Bu konuda esnafların faydalanması gerekir. Asgari ücret artık yılda bir kez belirleniyor Bekâr bir sigortalıya bin 603 TL, Evli ve eşi çalışmayan sigortalıya bin 633 TL, Evli ve 1 çocuk sahibi olanlara bin 656 TL, Evli ve iki çocuğu olanlara bin 679 TL, Evli ve 3 çocuğu olan asgari ücretle çalışan sigortalıya bin 709 TL ödeme yapılması gerekiyor. Eğer işveren belirlenen ücretlerin altında işçisine maaş öderse ve bu tespit edilirse işverene yüklü miktarda cezai işlem uygulanır” şeklinde sonlandırdı.