SÜMEYRA DENİZ

Sivas’ta yapılması planlanan yeni cezaevi, kamuoyunda olumsuz eleştirilere neden olmuştu. Eleştirilerin yersiz olduğunu belirten Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, ‘’Keşke okul yapılsa. Ama ihtiyaç varsa bunu yapmak zorundasınız. Allah oraya düşürmesin, oraya düşmeyen insan oranın durumunu bilmez. Bir de bu şekilde bu pencereden bakmak lazım yani. Bu eleştiriyi yapanlar buyursunlar o zaman 700 kişilik Sivas cezaevi 1000 küsure dayandı’’ dedi.

Ülkenin çok sayıda terör örgütü ile mücadele ettiği ve bu başarılı mücadelenin sonucunda cezaevlerinde terör suçlularının çoğunluğuna dikkat çeken İrcal, ‘’Şimdi zor bir süreçten geçiyoruz. Ülke olarak kaç tane terör örgütü ile mücadele ediyoruz, sayısını saymak bile zor. PKK, YPG, DEAŞ, İŞİD, FETÖ, DHKPC bir sürü örgütle mücadele ettik ve önemli başarılar elde ettik. Binlerce insan bu kapsamda tutuklandı ve cezaevlerine gönderildi.  Bizim zaten normal suçlardan yatan mahkûmlarımız var. Türkiye bir hukuk devleti, insan haklarına bağlı bir devlet. Biz insanları alıp burada üst üste istifleyemeyiz. Yani yetmediği zaman yeni cezaevi yapılmak zorunda. Kim cezaevi yapmak ister?’’ dedi.

İrcal konuşmasının devamında, ‘’Türkiye hukuk devletidir insan haklarına saygılıdır. Suçlu da olsa insandır cezası kanunlarda bellidir. Bu cezayı çekeceği yerde ki standartlarda bellidir. Bu standartları sağlamak zorundayız. Bunu yapmak için de cezaevi yapılacaksa, cezaevi yapılacak. Başka bir şey yapılacaksa başka bir şey yapılacak. Denetimli serbestlik var, evde infaz var, kelepçe takarak infaz ediyoruz. Çeşitli infaz yöntemleri var ama bu infaz yöntemlerini herkese uygulayamazsın. Suçla karşı karşıya kalmış insanlar suçlunun cezasını çekmesini istemiyorlar mı?  Devletin en büyük görevi suç ve suçlu ile mücadele, bunu yöntemi de ne? İdam olmayan bir ülkede cezasını cezaevinde çekecek’’ dedi.