Sivas Valisi Davut Gül, halkın uzun zamandır merak ettiği Rahmi Günay caddesi üzerinde ki kadın yarı açık cezaevinin durumu ile ilgili bilgiler verdi. Yeni cezaevi yapılması için Aralık ayında ihaleye çıkılacağını söyleyen Vali Gül, “Kadın açık cezaevimiz var. Kadın açık cezaevinin yeni yerine taşınması ve o yerle ilgili milli eğitim bakanımız bizzat takip ettiği proje vardı. Geldiğimiz nokta şu, kadın açık cezaevinin taşınabileceği yeni bir açık cezaevi ve yanına kampüs şeklinde yapılacak yüksek güvenlikli bir kapalı cezaevi planlıyoruz. 200 adet lojmanıyla birlikte projesi çalışılıyor. Aralık ayı itibariyle bunun ihalesi yapılacak” dedi.

MÜZEYE DÖNÜŞECEK

Cezaevinin taşınmasının ardından mevcut binanın restore edilerek müzeye dönüşeceğinin altını çizen Vali Gül, “Eş zamanlı olarak il özel idaremiz de açık ceza evinin röleve ve restorasyon çalışmalarına başlayacak. Kadın açık ceza evinde düşüncemiz buranın müze olarak kullanılacak olması. Restorasyon yapıldıktan sonra da Sivas’a kültür kenti diyoruz, kültür kentine katkı sağlayacak bir proje olacak” ifadelerini kullandı.

KILAVUZ’A TAŞINACAK,  T TİPİ OLARAK İNŞA EDİLECEK

Yarı açık kadın cezaevinin taşınacağı yerde belli oldu. T tipi olarak planlanan ve yüksek güvenlik önlemlerinin alınacağı yeni ceza evi, Kılavuz bölgesinde mevcut olan erkek cezaevi ile yakın bir şekilde inşa edilecek. Hem kapalı kadın cezaevi, hem yarı açık kadın cezaevi şeklinde inşaatı yapılacak olan bu tesis, T tipi olarak bilinen ceza evleri ise donanımları ile dikkat çekiyor. Bu ceza infaz kurumları; büyük kentlerdeki eski ceza infaz kurumlarının yerlerine ya da kapasite yetersizliğine çözüm amacıyla inşa edilen veya edilecek olan uluslar arası standartlara uygun, kapalı ceza infaz kurumlarıdır. Tutuklu ve hükümlülerin barınma, sağlık, eğitim ve her türlü iyileştirme taleplerine cevap verecek yeterli fizikî alanlar bulunmaktadır. Bu faaliyetlere ilave olarak, sportif ve kültürel hizmetlerin sunulacağı mekânlar da mevcuttur.

ULU CAMİİ KURTULACAK

Ulu Camii hakkında da konuşan Sivas Valisi Davut Gül, Selçuk Ortaokulu’nun taşınma işlemlerinin başladığını sözlerine ekledi. Selçuk ortaokulunun yeni yerine yapıldığını söyleyen Vali Gül, “Yine belediyemizin kale projesi bölgesinde kalan Selçuk ortaokulu vardı. Aynı şekilde sayın bakanımızın ulu camiinin kurtarılmasıyla ve etrafının açılmasıyla ilgili talimatı vardı. Selçuk ortaokulunu yeni yerine taşımak için bir okul planladık. İhalesini yaptık ve fiilen inşaat başladı. Gelecek sene içerisinde bu okul bitmiş olacak ve belediyenin çalışmaları devam edecek” ifadelerini kullandı.