SÜMEYRA DENİZ

Sivas Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, çiftçi ziyaretleri kapsamında Mermer, Çatalkaya, Karabalçık ve Gazibey köylerini ziyaret etti. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen Başkan Çetindağ, köylülerin taleplerini dinledi. Çetindağ, köylerde insanları tutamadıklarını belirterek, “İşkur üzerinden çiftçi kadınlarımızın sigortaları yatırılsın ve belli ücretler verilsin” dedi.

Köylerdeki en büyük sorunun göç olduğunu belirten Çetindağ, “Köylerimize geldiğimiz zaman en çok konuşulan konulardan bir tanesi de şu: köylerde insan göçünün çok fazla olduğu, genç nüfusun köylerde tutamadığımız. Genç nüfusu köylerde tutamıyoruz. Sebeplerinden bir tanesi de evlenemiyorlar, istedikleri parayı kazanamıyorlar, SSK’ları sigortaları olmuyor” dedi.

İşkur üzerinden kurumlara alınacak yardımcı personeller kapsamına çiftçi kadınların dahil edilmesi gerektiğini savunan Çetindağ, şunları kaydetti: “İşkur aracılığla İl Özel İdarede, Milli Eğitimde, Belediyede bu insanları toplayıp temizlik yaptırılması yerine İşkur’un köylerimize verilmesini, köy kadınlarmızın sigortalarının karşılanmasını talep ediyoruz.  Çünkü üreten bunlar, yapan bunlar ama biz karşılığını bulamıyoruz diyorlar. Bizim sigortamız yok hiçbir güvencemiz yok artık biz orta nesil kaldık diyorlar. Onun için devletin köylerde kalan gençlerimize bu önemin verilmesi lazım. Kadınlarımızın sigortasının olması lazım” şeklinde konuştu. 

Çetindağ, köydeki gençlerin evlenemediğinin de altını çizerek, “Eskiden malı davarı olana kız verilirdi, şimdi tam tersine malı davarı olana kız verilmiyor. Esas sebeplerden bir tanesi de bu. Çünkü insanlar köyde kaldığı sürece üretmek ve para kazanmak zorunda. İnsanlar para kazanamadığı sürece hiçbir genç kadınımız ve gencimiz köylerde kalmıyor. Kadınlarımızın ortak düşüncesi de bu. Eğer devletimiz kadınlarımıza evde inek sağan, tereyağını, yoğurdunu, gördüğünüz bu işlemleri eğer yapıyorlarsa bunların karşılığı devletin sigorta vermesi lazım. Boş insanlara sigorta verip de mezarlıklarda sağda, solda temizlik yaptırmaması lazım. Esas desteği verecek bu kadınlarımız. Devletimizin köylümüze sahip çıkması lazım” ifadelerine yer verdi.