MELTEM DUMAN

Kış aylarının gelmesiyle salgın hastalıkların artması vatandaşları bol vitamin deposu olan mandalina ve portakal gibi meyvelere yöneltti. Hal böyle olunca da meyve satışlarında artışlar yaşandı.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan hal esnafı Celal Şarkışla, “İç piyasadan gelen talep bizi memnun ediyor. Vatandaşlar kış ayı nedeniyle nezle grip gibi semptomlara yakalananınca çareyi  vitamin deposu yüksek meyvelerde buldu. Limon, portakal ve mandalina satışlarımızda yoğun hareketlilik söz konusu. Ihlamurun içinde, bitki çayları ve çorbanın yanında sıkça tüketilen limon son zamanların fenomen ürünü diyebiliriz. Mandalina da öyle . Kışın en çok tüketilen meyve olan mandalina bağışıklığı güçlendirdiği için sıkça tercih ediliyor. Fiyatlarımız sabit artış yapmadık ancak ileri ki günlerde artış yapmayı düşünüyoruz.  Ürünlerin bize geliş fiyatları arttı. Buda haliyle etiketlere yansıyacak” dedi.

Her gün 2 mandalinanın C vitamini ihtiyacını karşıladığının altını çizen Şarkışla, “En temel koruyucularımızdan olan C vitaminini, suda eriyen ve vücudumuzda depolanamayan bir vitamin olduğu için günlük olarak almamız gerekiyor. Beslenmedeki C vitamini deposu gıdalarımız ise taze sebze ve meyveler. 2 küçük boy mandalina 85 mg, 1 orta boy portakal 115 mg, 1 adet kivi 75 mg, 3 sivri biber 110 mg C vitamini içeriyor. Yani sabah kahvaltıda 3 adet yeşil biber ve gün içinde 2 adet mandalina tüketerek günlük C vitamini ihtiyacımızın üstüne dahi çıkabiliyoruz. Bu nedenle kış geldi diye eller hemen C vitamini ilaçlara değil, C vitamini zengini sebze ve meyvelere gitmeli” ifadelerini kullandı.