Sümeyra DENİZ

Görme engelliler için rehber görevi gören beyaz baston 15 Ekim'de Beyaz Baston ve Güvenlik Günü olarak tüm dünyada kutlanıyor. Beyaz baston görme engelliler için bağımsızlık ve güvenlik sembolü.

Sivas’ta Halk Eğitim Merkezi Tarih Öğretmeni ve Eğitimde Görme Engelliler Derneği Sivas Temsilcisi Selman Devecioğlu TRT Erzurum Radyosu’nda Doğunun Sesi Programına katılarak engellilerin yaşadığı zorlukları dile getirdi. Sivas’ta engellilere yönelik uygulamalardan bahseden Devecioğlu Sivas’ta engelliler için KPSS kursu başlatılacağını ifade ederek, “Çok çalışmalar yaptık kurumların bize tahsis ettiği salonları birer rehabilitasyon merkezi gibi yaptık” dedi.

Doğuştan görme engelli olan Tarih öğretmeni Devecioğlu aldığı eğitimlerin kazanımlarının büyük olduğunu söyledi. Karşılaştıkları zorluklar olduğunu da ifade eden Devecioğlu, “En büyük sıkıntımız kaldırıma park etmiş araçlar ve esnafların ürünlerini kaldırımlara koyması. Kaldırımlar engelliler için yapılan sarı şeritler bizler için faydalı ancak zaman zaman bu sarı çizgilere seyyar satıcılar veya esnaf ürünlerinin teşhiri için ürün koyuyor veya araçlar buralara park ediyor bu bizim için bir zorluk” şeklinde konuştu.