HANİFE KANAT

Geçtiğimiz günlerde, meydanda bulunan tarihi kalıntılara yeni camların takılacağı ve bakım çalışması yapılacağı haberine gazetemizde yer vermiştik. Aradan iki hafta geçmesine rağmen tarihi kalıntılara hala camlar takılmadı ve bakım çalışması bitirilmedi. Bunun yanı sıra camların takılmamış olmasından dolayı üstü açık olan tarihi kalıntıların içi çöp ve izmarit doldu.

Sivas Belediyesi’nin 2008 yılında gerçekleştirdiği ‘Selçuk Park ve Kent Meydanı Düzenleme Projesi’ sırasında yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarında o tarihe kadar bilinmeyen hamam kalıntıları bulunmuştu. Kalıntılar cam fanusun içerisine alınarak hem korunmuş hem de sergilenmiş oldu. 2008 yılından bu yana koruma altında olan tarihi kalıntılara bakım çalışması başlatıldı, camların yenilenmesi ve tarihi kalıntılara onarım çalışması yapılması için camlar söküldü ve herhangi bir şekilde zarar görmemesi için etrafı dubalar ile çevrildi. Ancak üstündeki camlar alındığı için üstü boş kalan tarihi kalıntıların içerisine atılan sigara izmaritleri ve çöpler vatandaşların tepki göstermesine sebep oldu.

Kurban Bayramı sonrası tatil dolayısıyla kalabalıklaşan kent meydanında tarihi kalıntıları korumak adına önlem alınmamasına tepki gösteren vatandaşlar; “Tarihi kalıntıların cam fanus içerisinde korunması hem estetik açıdan hem de sağlam kalabilmeleri açısından çok önemli ve çok güzel düşünülmüş bir proje. Ancak bu denli önemli bir görseli ve tarihi kalıntıların üstünü açık bırakmak üstelik şehrin tam merkezinde bulunan bir alanda hiç doğru değil. Tarihi kalıntıların içerisine çöp ve izmarit atan vatandaşlar mobese kameralarından tespit edilmeli sonuçta tarihi bir dokuya zarar veriliyor. Bu güzelliklerin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Sivas tarihi yapıtlarıyla kendini ispatlamış kadim bir şehir, bizimde Sivas Halkı olarak biraz duyarlı olmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.