MEHMET TIRPAN

Vali Salih Ayhan, Covid 19 virüsü salgınının ilimizdeki seyri hakkında önemli bilgiler vererek uyarılarda bulundu.

Hayatın hızlı bir şekilde normalleşmesi ile birlikte ilimizdeki vaka sayısının ciddi derecede arttığını aktaran Vali Ayhan, “Virüs mutasyona uğrayınca ve sosyal hareketlilik artınca vaka sayısında 7-8 kat artış oldu. Günlük ortalama 180-200 vaka tespit ediliyor. Şuanda yoğun bakımda 30 kişi, serviste yatan hasta sayımız ise 130 civarında. Hastane ve sağlık yükü anlamında bir sorun yok” dedi.

Covid 19 ile ilgili İl genelindeki yatak kapasitesinin 3 bin, yoğun bakım yatak sayısının ise 120 adet olarak planlandığının altını çizen Vali Ayhan, “Şuan il genelindeki toplam vaka sayımız 2 bin civarında. Toplam yapılan aşı sayımız ise 156 bin civarında. İlimizde 1 yılda da 57 bin kişi bu hastalığı geçirdi. Hafta sonu kısıtlamaları ve aşılamanın artması ile birlikte Ramazan ayında vaka sayısında düşüş bekliyoruz. Nisan veya Mayıs sonuna kadar 40 yaş üstünün tamamının aşılanması planlanıyor. Yani aşı ve tedbir bu süreçte çok önemli. Sadece tedbir vakarı azaltıyor tekrar normalleşiyoruz vaka sayısı artıyor. Hastalarımızın yine yüzde 55’i kadın. Çalışmayan ev hanımlarının günler yaptığını düşünüyoruz. Ramazan hazırlıkları da var. İlimizde ev hanımlarımızın çok yoğun hareketliliği var. Ev hanımlarımızdan hareketliliği azaltmalarını istiyoruz. Şarkışla ve Altınyayla’da vaka sayımız çok yoğun. Yıldızeli, Gürün ve Gemerekte vaka artışı söz konusu. Yani genel tabloya bakıldığında eğitim anlamında okulları kapatmamızın bir anlamı yok. Çocukları evde tutamadıktan sonra okulları kapatmanın bir anlamı yok. Okulları kapatırsak çocuklar okul yerine bu sefer ya cafelere gidiyorlar yada sokaklardalar. Okulları kapatmamak için mücadele ediyorum. Okulların daha sağlıklı olduğunu her zaman iddia ediyorum. Öğretmenlerimiz ve idarecilerimiz teyakkuzda. O nedenle okulları kapatıp çocukları evde tutamazsak okulları kapatmanın bir anlamı yok. Vatandaş maske, mesafe ve temizlik kurallarını sahiplenmediği sürece bu sorunu her terafa polis veya sağlık personeli koyarak çözmemiz mümkün değil. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan biraz daha gayret etmelerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“RAMAZAN AYINDA EK TEDBİRLER ALMAK ZORUNDA KALACAĞIZ”

Covid 19 ile ilgili Salı günü toplantı yapılacağını ve toplantıdan çıkacak kararlara göre ek tedbirler alabileceklerini aktaran Vali Ayhan, “Yarın yapılacak olan toplantıda covid 19 ile ilgili genel bir karar alınırsa o kurala uyacağız. Eğer genel bir karar alınmazsa yerelde biz bazı adımlar atacağız. Genel tabloya bakıldığında Ramazan ayında ek tedbirler almak zorunda kalacağız gibi gözüküyor. Mesai saatlerinde değişiklikler yapmayı planlıyoruz. Merkezdeki okullarla ilgili özellikle liselerle ilgili hareketliliği azaltmak adına bir adım atmayı planlıyoruz. İlkokul ve ortaokullarda devamsızlık noktasında sorun yok. Çocukları lisede okuyan aileler ilimiz riskli iller arasına girince çocuğunu okullara göndermemeye başladı. Okula gitmeyen çocuklar sokakta, parkta, cafede gezmeye başladı. Bu durumda ilimizde hareketliliğe sebep oluyor” ifadelerini kullandı.