MELTEM DUMAN

Halk arasında gribe en iyi geldiği düşünülen doğal reçete işlevi gören  mandalina ve limon sezonu açıldı.  

Tezgahlardaki yerini alan 3 TL’den satılan mandalina satışları hakkında bilgiler veren hal esnaflarından Ahmet Şarkışla, “Havaların soğumasıyla birlikte grip başta olmak üzere soğuk algınlığı gribal enfeksiyon rahatsızlıkların sıklıkla artacağı sezona girdik. Hal böyle olunca aşılanmanın yanında, hijyen kurallarına dikkat ederek yiyecekleri gıdalarla vatandaşlar bağışıklıklarını kuvvetlendirmek adına mandalina tüketimine başladı. Kış ayı meyvesi olan mandalina ve limon sıklıkla tüketiliyor” dedi.

Limon ve mandalina fiyatlarında şimdilik herhangi bir artış olmadığını ifade eden Şarkışla, “Vatandaşların ilgisi yoğun. Yapay katkı maddeli B ve C vitaminleri suda erimiyor. Yani vücudumuza faydası olmuyor. Bu nedenle doğal olarak tüketebileceğimiz turunçgillerden meyvelerin tüketimini artırarak  bağışıklığımızı güçlendirebiliriz. Mevsim geçişlerine bağlı olarak oluşacak gripsel semptomların önüne geçmek adına faydası olan turunçgiller, mevcut salgından korunmak adına da sıklıkla tüketilebilir. Yiyecekler bize şifa kaynağıdır. Taze sebze ve meyve tüketimi sağlığımız için gerekli ihtiyaçlar arasında. Bu sebeple vatandaşlarımıza çağrımız mevsiminde satılan sebze ve meyveleri bolca tüketmeleri. Çünkü bu besinler virüsten, hastalıktan kurtarır “ şeklinde konuştu.

Doku onarımını ve hücre yenilenmesini sağlayan sebze ve meyvelerin bol tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Şarkışla, kış meyveleri arasında en gözde ürün olan mandalinanın çok tüketildiğini sözlerine ekledi.