Mehmet TIRPAN

Sivas yıllardır hayalini kurduğu Büyükşehir statüsüne kavuşacak mı? Sivas Milletvekilleri ve siyasilerin bu konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme getirmesi bekleniyor. Sivaslılar 2019 yılında yapılması planlanan seçim öncesi siyasilerin Sivas’ın büyükşehir olma yolunda ne aşamada olduğunu veya yapılan çalışma varsa anlatılması gerektiği düşünüyor. Yıllardır Büyükşehir olma hayali kurulan Sivas’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandum öncesi verdiği müjdenin bir an evvel hayata geçirilmesi beklenirken konuyla ilgili hiçbir açıklama yapılmıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın referandum öncesi halkla beraber olduğu meydanlarda nüfusu 500 binin altında olan şehirleri büyük şehir statüsüne kavuşturulacağı müjdesini vermesi Sivas’ta büyük sevince yol açmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti milletvekillerinin büyükşehir kapsamında olmayan illerde hizmetlerin götürülmesinde sıkıntı yaşandığı, farklı imar kararları aldığını belirtmesi üzerine düzenleme yapılacağını açıklaması çeşitli illerde heyecan yaratmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklaması Sivaslıları bir kez daha umutlandırdı. Sivas’ın uzun zamandır istediği ancak azalan nüfusu nedeniyle hayata geçemeyen Büyükşehir olma hayali somutlaşmıştı.

Referandumdan sonra geçen süre zarfında halen büyük şehirler kanununda her hangi bir değişikliğin yapılmaması Sivaslıların büyük şehir hayalini suya düşürüyor. Her seçimde Sivas’tan oldukça fazla oy alarak Türkiye ortalamasında ilk sıralarda yer alan Sivas’ın 2019 seçimleri öncesinde büyükşehir statüsüne kavuşması bekleniyor. Sivas Milletvekillerinin Sivas’ın Büyükşehir statüsüne kavuşması için gayret göstermesi beklenirken il bürokratlarının ise konuyu yeniden gündeme getirmesi bekleniyor. Büyükşehir olmak için bekleyen 21 il şu şekilde Sivas, Tokat, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çanakkale, Çorum, Elazığ, Kütahya, Zonguldak, Batman, Osmaniye, Şırnak, Giresun, Isparta, Yozgat, Muş, Edirne, Aksaray, Kastamonu ve Düzce.

“BAKANLIK, ÇALIŞMALARA ŞUBAT AYINDA START VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda hareket eden İçişleri Bakanlığı, 2017 Yılı Performans Programında büyükşehir sayısının artırılması için çalışmalara başlamıştı. 2017 yılında yapılacak çalışmayla mevcutta 30 olan büyükşehir sayısının bu yıl içerisinde gerçekleştirilecek yasal düzenlemeyle 51´e çıkarılacağı açıklanmıştı.

Sivas’ın büyükşehir olması için iktidarı, muhalefeti ve sivil toplum örgütlerinin birlikte çalışması gerektiğine vurgu yapan Belediye Başkanı Sami Aydın, geçtiğimiz aylarda ilçe ve belde belediye başkanları ile Paşabahçe Kütük Ev’de bir araya gelerek büyükşehir olmak adına eksik olan 100 bin kişilik nüfus sorununun giderilmesi için fikir alışverişinde bulunmuştu. 

TAKİP EDECEĞİZ

AK Parti Sivas il Başkanı Avukat Ziya Şahin geçtiğimiz günlerde gazetemize yaptığı açıklamada: “Büyükşehir imkânları daha güçlü ve hizmetle birlikte daha iyi işler yapabiliyor. Onun için Sivas’ın büyükşehir belediyesinin imkânlarından faydalanması Sivas’ın ve Sivaslıların lehine. Bu hususu takip edeceğiz” demişti.