SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Kurulma aşamasında olan Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin butik bir üniversite olacağını söyledi.

Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde 3 fakültenin yer alacağını ve yaklaşık 10 bin öğrenciye eğitim vermeyi planladıklarını aktaran Rektör Kul, “Lisans öğrencilerini almak biraz vaktimizi alacak. Bir üniversite nitelikli üniversite olduğunu ortaya koymadan hemen öğrenci almaya başlarsa bu kez etrafımızda ki illerdeki gibi tercih edilmeyen üniversite pozisyona düşeriz. Yeni açılmış bir üniversite olduğumuz için daha tam kadrolarımız kurulmadı. Binalar ve laboratuvarlarımız tam oluşturulmadı. Hal böyle olunca öğrenci buraları tecih etmez” dedi.

Şimdilik Yüksek Lisans ve doktora programlarının açılması noktasında YÖK’e başvuruda bulunduklarını aktaran Mehmet Kul, “Bilim ve Teknoloji Üniversitesi 2018 yılında kuruldu ancak biz 2019 yılında göreve geldik. Göreve geldiğimizden itibaren kısaca neler yaptığımızı özetleyecek olursak; İlk önce bütçemizin çıkarılması için uğraştık ve bunu Cumhurbaşkanımızdan talep ettik. İdari ve akademik personellerimiz yoktu bu konuda izinlerin alınması içinde yine uzun çalışmalarla almaya başladık. Böylece idari anlamda üniversiteyi yönetebilir bir hale geldik. Daha sonra kanunlarla fakülteler belirlenmiş ancak bölümler belirlenmemişti. Yani Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Tarım Bilimler Fakültesi var ama bunların içerisinde hangi bölümler var belli değil. Bunların planlamasını yaptık. Bunun içinde YÖK’e başvuru yaptık. YÖK’te ön görüşmelerimiz yapıldı. Yüzde doksan oranla kabul edilecek. Savunma teknolojileri alanında yüksek lisans, doktora, Tarım Bilimleri alanında da yine yüksek lisans programlarının başvuruları yapıldı. İnşallah önümüzdeki hafta olumlu olarak YÖK’ten karar çıkacak. Daha sonra da yükseklisans ve doktora için öğrenci alımına çıkacağız. İlk kuruluş zamanlarında 5 bin öğrenci olacağını düşünüyoruz. Daha sonra bu sayı 10 bini bulur diye tahmin ediyoruz. Bunu da neye göre söylüyorum Gebze Teknik Üniversite, fakülteleri bölümleri hemen hemen bize benziyor” ifadelerini kullandı.

“BÜTÇEMİZ YETERSİZ”

Eski Fuar alanında Mart ayı itibari ile çalışmalar yapılacağını aktaran Rektör Mehmet Kul, “ Şuanda 20 milyon TL’lik bir bütçemiz var. Aslında  fuar alanındaki inşaatın tamamlanabilmesi için 40 milyon TL ye ihtiyacımız var. Ek bütçe talebinde bulunduk. Bizim daha fazlasına ihtiyacım var fakat iktisadi tedbir var. Genel olarak üniversitelere 10-11 milyon civarı bir para verilip geçilmiş. İnşallah Sivaslı hemşerilerimiz bu konuda bize destek olabilir” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.