Mehmet TIRPAN

Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Behram Paşa Hanındaki çalışmalarda sona gelindiğini Hanın butik otel olarak yaz ve kış aylarında hizmet vereceğini söyledi.

Behram Paşa Hanının elle gösterilir tarihi bir butik olacağının altını çizen Karaca: “Behram Paşa Hanı butik otel oluyor. Bu senenin sonunda hizmete girecek. Behram Paşa Hanındaki odalar yenileme çalışmalarının ardından kullanılacak. Behram Paşa Hanı 49 yıllığına kiralandı. İhaleyi alan firma Sivaslı” dedi.

Behram Paşa Hanı’nın orta kısmının camlı ve açılır kapanır olacağının altını çizen Karaca: “Behram Paşa Hanında yılsonu itibariyle restorasyon bitecek. Hangi eser geçmişte hangi amaçla yapılmışsa o amaca hizmet etmeli. Han bir nevi otel demektir. Behram Paşa Hanı butik otel olduğunda yaz ve kış aylarında kullanılacak. Şu anda mutfak dediğimiz kısım tamamlandı. Tarihi alana zarar verilmeden elektrik tesisatı ve tuvaletler yapıldı. O nedenle bazı üniteleri dışarda bazı üniteleri ise hanın ortasında yaptırdık. Çalışmaların önemli bir kısmı tamamlandı. Behram Paşa hanında Buruciye Medresesi’nde, Şifahiye Medresesinde ve Çifte Minareli Medresede olduğu gibi motifler ve desenler yok. Bundan dolayı sade bir yapıya sahip Behram Paşa Hanı. 1573 yılında Sağır Behram Paşa tarafından yaptırılmış ve 52 adet odası olan bir zamanlar hayvan hastanesi olarak kullanılan ondan sonra askeriye tarafından sıhhiye deposu olarak kullanılmış. Alt kısma mutfağını tasarladık. Tarihi binaya zarar verilmeyecek şekilde kurul kararı ile orta kısımda çalışmaları tamamladık. Han içerisindeki develiği toplantı salonu, düğün salonu, nikâh salonu yapabiliriz. Yine tarihi yapıya zarar vermeden arka kısımdan kapı açılıp oraya girilebilir. Tuvaletler yapının dış kısmına yapılacak” şeklinde konuştu.