MEHMET TIRPAN

İl Özel İdaresi’nin 2022 yılı bütçesinin 240 milyon olacağı bugün netleşecek. İl Genel Meclisi üyelerinin katılımı ile bugün gerçekleştirilecek olan toplantıda aynı zamanda ilçelere ayrılan ödeneklerde netleşecek. Konuya ilişkin gündem dışı söz alarak Özel İdare bütçesinin ve kırsala ayrılan ödeneğin yetersiz olduğuna dikkat çeken Divriği İl Genel Meclis üyesi Sadık Güller, Belirlenen bütçeden zorunlu giderlerin düşürüldüğünü ve ilçelerdeki nüfus ve köy sayısına göre taslak ödenekler ayrıldığını ancak ayrılan ödeneklerin yetersiz olduğunu söyledi.

2021 yılında ilçelere ayrılan ödeneklerle halen yarım kalan işlerin olduğunu hatırlatan CHP Grup Başkanvekili Sadık Güller, “240 Milyon TL olarak belirlenene bütçeden zorunlu giderler düşürülürdü  Kırsal alt yapıya ayrılan ödenekler bir cetvel halinde hangi ilçeye ne kadar ödenek ayrıldığı ile ilgili nüfus kriteri ve coğrafi bölgesindeki köy sayısına göre cetvel hazırlanır ve ona göre bütçe ayrılırdı. Ancak bu sene ilçelerden gelen taslak programlar dahi İl genel Meclis üyelerine dağıtılmadı. Kendi imkanlarımızla daire müdürlerinden aldığımız bu yılki artışları 2021 yılında yapılan işler ve yarım kalan işlerle ilgili detaylı raporda çıkaramadık. Bunu hepimize eleştiri anlamında söylüyorum” dedi.

2021 yılı bütçesi 195 milyon TL olan İl Özel İdaresi bütçesinin 240 Milyona çıkarılmasının yetersiz olduğuna vurgu yapan Güller, “Türkiye’deki krizden dolayı yaşanan artan maliyetler bu yılda bütçenin yine yetersiz olduğunu gösteriyor. İncitmeden kırmadan oturalım hesap yapalım. 14 komisyon var. Biz bu ödenekler doğrultusun da yüzde 30’luk artışla 2021 yılı yatırım programını bile gerçekleştiremedik. İlçelere 2021 yılında ayrılan ödeneğin üzerine yüzde 30 fark konsa bile bu artış yetersiz olacak. İnşaat maliyetleri ve mazotun fiyatı belli. Sivas gerçekten çok büyük bir coğrafya ya sahip. Köy ve mezra sayımızda oldukça fazla. Özel İdareye gönderilen bütçenin artması için nereye gitmemiz gerekli ise hep birlikte gidelim. Çekinmiyorum ve gocunmuyorum. Gidip kendimizi ifade edemezsek biz sadece bu ödeneklerle birbirimizi kandırmış oluyoruz. Bu sözlerimi de sırf muhalefet olsun diye söylemiyorum. İlimizin en ücra köşesinde olan köyümüzün de hizmete ihtiyacı var. Ödenek olmazsa bizim bu köylere hizmet götürme gibi bir şansımız olmayacak. Bu konuda tüm meclisi duyarlı olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sivas İl Özel İdaresi´nin 2014 yılında 85 milyon olan bütçesi 2015´te 95 milyon, 2016’da 120 milyon, 2017 ve 2018´de 135 milyon, 2019´da 160 milyon, 2020 yılında 185 Milyon, 2021 yılında ise 195 olarak kabul edilmişti.