BULGURCULAR İŞ BAŞINDA

AHMET TIRPAN Sivas’ta mahalle mahalle, sokak sokak dolaşan seyyar bulgurcu, 10 yıldır vatandaşların kışlık bulgur ihtiyacının giderilmesinde yardımcı oluyor

BULGURCULAR İŞ BAŞINDA
AHMET TIRPAN Sivas’ta mahalle mahalle, sokak sokak dolaşan seyyar bulgurcu, 10 yıldır vatandaşların kışlık bulgur ihtiyacının giderilmesinde yardımcı oluyor. Kış hazırlıklarına başlayan vatandaşlar, bulgurlar başta olmak üzere turşu ve kışın yiyeceklerini şimdiden hazırlamaya başladı. Sezonluk olarak bulgur çekimi yapan ve yılın ortalama bir ayı çalışan bulgurcu Sadık Göl, ailesinin de geçimini sağlıyor. Kendi imkânlarıyla Bağkur’dan emekli olan 73 yaşındaki Sadık Göl, komşusunun bu mesleğin içerisinde olması nedeniyle kendisinin de 10 yıl önce bulgur çekmeye başladığını söyledi. 550 lira maaş aldığını, bu maaşla 7 nüfusa baktığını vurgulayan Göl, “Oturduğum mahallede bir arkadaşım seyyar olarak bulgur çekiyordu. Bende bu işi yapabilirim diye düşünerek, 10 yıl önce bulgur çekmeye başladım. Sezonluk olduğu için, mahalle mahalle dolaşıyorum. Bulgur çekme makinesinin ön tarafına atı bağlıktan sonra rahatlıkla dolaştırabiliyorum. Vatandaşın ayağına kadar hizmet götürüyorum. Bulgur çektirenlerin de yardımıyla kışlık ince ve kalın bulgurları çekiyorum. Geçen sene tenekesi 2,5 lira idi. Bu sene ise 3 liradan çekiyoruz. Sezonluk olduğu için aile bütçesine destek oluyor” dedi. Buğdayın hasat olduktan sonra işlerinin açıldığını vurgulayan bulgurcu Sadık Öz, buğdayın değirmenden geçirilmesinin ardından kaynatıldığını, sergilenip kurutulduktan sonra savrularak kepeğinden ayıklandığını, işlemlerin tamamlanmasının ardından makinede çekilerek bulgur haline geldiğini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 09 Eylül 2014, 20:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER