Bulgur için 'hedik' kaynatma dönemi başladı

Kangal’da buğday hasadının sona ermesinin ardından şimdi de vatandaşları “Hedik” kaynatma telaşı sardı

Bulgur için 'hedik' kaynatma dönemi başladı
Kangal’da buğday hasadının sona ermesinin ardından şimdi de vatandaşları “Hedik” kaynatma telaşı sardı.   Suat Duman   Sivas’ta yöresel adıyla 'hedik' denilen kışlık yiyecek olan 'bulgur' için çalışmalar başladı. Kazanlarda kaynatılan bulgurluk buğday önce kurutuluyor, daha sonra değirmende öğütülerek bulgur haline getiriliyor. Sivas’ta hedik kaynatma, harman mevsiminden sonra genelde ağustos aylarının son günlerinde yapılıyor. Özellikle tahıl ambarı olarak bilinen Kangal’da kadın ve erkeklerin bir araya gelerek yaptığı hedik için büyük kazanlar köy meydanlarına kurulmaya başladı. Hedik için en çok iri ve sert taneli, protein oranı yüksek buğday taneleri tercih ediliyor. Buğday taneleri önce iyice yıkanıyor, yıkanan buğdaylar, daha sonra içi kalaylı büyük bakır kazanlarda kaynatılıyor. Yenebilecek kıvama gelmiş, haşlanmış buğdaya ‘hedik’ deniyor. Hedik, ayrıca çerez niyetine tabaklarla komşulara dağıtılıyor. Yenebilecek duruma gelecek kadar kaynatılan buğday daha sonra dışarıya serilmek için çıkarılıyor. Genellikle buğday sermek için geniş damlar veya düzlük alanlar kullanılıyor. Hedik, büyük kilimler üzerine serilerek kurutuluyor. Kangal’a bağlı Alacahan köyünde hedik için kurulan kazanlar kaynamaya başladı. Bulgur kaynatma aşamasını anlatan Necati Sağlam, “Buğday kaynatıldıktan sonra değirmene götürülerek bulgur yapılır ya da soku taşında dövülmeden önce tekrardan ıslatılır. Islatılmasının sebebi bulgurun dövülürken ezilmesini önlemek ve sokudan dışarıya sıçramasını engellemektir. Dövülen bulgurun kabuğu tamamen ayrılır. Sokudan çıkarılan veya değirmende elde edilen bulgur serilerek kurutulur. Kuruyan bulgurun rüzgârlı bir havada kadınlar tarafından savrularak kepeğinden ayrılması sağlanır” dedi. Savrulduktan sonra da eleklerde elenerek çöplerden arındırılması sağlandığını aktaran Can, “Elenen bu bulgur, daha sonra değirmene götürülerek tamamen yenecek şekilde bulgur yapılır. Çıkan bu bulgur üç şekilde olmaktadır. Bunun en ufağına küçük denir. Küçüğün bir boy büyüğüne düğür, düğürün de bir boy büyüğüne bulgur denir” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2014, 21:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER