ADNAN HASAN FİŞENK

Lokantacılar ve Kebapçılar Esnaf Odası Başkanı Nazım Yiğit, Normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte işlerinde kıpırdanmalar olduğunu, Sivas’a gelen gurbetçilerle birlikte bu yaz yoğunluk yaşanmasını beklediklerini söyledi.

Yaklaşık 16 ay boyunca esnafların çile çektiğini hatırlatan Başkan Yiğit, “Salgın sürecinde en çok zor durumda kalan Lokantacı esnafı oldu. Salgın öncesinde en çok eleman çalıştırılan sektörler aslında yer alıyorduk şimdi ise çalıştıracak usta ve eleman bulamıyoruz. Bunun sebebi de Pandemi de işlerin zayıf olmasından kaynaklandı. Çoğu aşçımız ve elemanımız il dışına veya yurt dışına gitti” dedi.

Gurbetçilerin Sivas’a gelmesi ile birlikte işlerinde hareketlilik yaşandığını aktaran Başkan Yiğit, “Pandeminin bitmesi ve hemşerilerimizin Sivas’a gelmesi işlerimizin biraz artmasına neden oldu. Ancak ilimizde yaşayan insanlarda halen bir tedirginlik var. Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. İşlerimizin eskisi gibi iyi olması için bu sürece insanların alışması lazım. Bu psikoloji çabuk atlatılacak bir psikoloji değil. Biliyorsunuz basında çıkan en ufak haber de esnaflarımızı etkiliyor. Halen işyerlerimizin açık olup olmadığını soran var. Normalleşme sürecine girilmesine rağmen müşterilerimiz kalabalık olması durumda lokantalara girmiyor. Buda bizim gözümüzden kaçmıyor” ifadelerini kullandı.

“EKMEK İSRAFININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN YİNE ÇALIŞMA BAŞLATACAĞIZ”

Pideye yeni yapılan zammın ardından lokantalarda yaşanan ekmek israfının önüne geçmek adına çalışma başlatacaklarını aktaran Başkan Yiğit, “Ekmek sofralarımızın vazgeçilmez unlu mamullerinden sadece biri. Özellikle sabah kahvaltısında sıcak pide yada somun ekmek sofraların baş köşesinde yerini alıyor. Ancak, Ülkemizde ve ilimizde ihtiyaç dışı fazla alınan ekmek israfı da beraberinde getiriyor” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda ekmek israfı konusunda çalışma yaptıklarını pideye gelen yeni zamla birlikte yeni bir çalışma başlatacaklarının altını çizen Başkan Yiğit, “Biz her zaman ekmek israfı ile ilgili çok mücadele ettik. Dükkanlarımıza ekmeği israf etme insaf et afişleri astık. İsrafı önleyelim dedik. Oldukça da başarılı idik ancak araya salgın süreci girince projemiz yarım kaldı. Normalleşme sürecinde yeniden ekmek israfının önüne geçmek adına çalışmalara başlayacağız. Sivas kültüründe biliyorsunuz. Ekmek tüketimimiz çok. Halkımız ekmeğini, çorbasını önünde yığılı görmek istiyor. Yiyeceği 3-5 dilimi sepette görmek istiyor. Aslında biz daha bu kültüre alışamadık. Biliyorsunuz ege de bunlar yok ege ekmek tüketimi azdır. Türkiye’de gerçekten de aşırı bir ekmek israfımız vardır. Bununla ilgili de lokantacı arkadaşlarımızla birlikte yeniden bir çalışma yapacağız” şeklinde konuştu.