MELTEM DUMAN

Alternatif tedavinin her geçen gün arttığı günümüzde insanlar şifayı doğal taşlarda arıyor.

Şifalı taşları kalıptan tespih haline getirdiklerini belirten tespih işletmecisi Erdem Tirit, tespih çekerken taşlarla temas halinde olunması sinir ve ağrı gibi bir çok hastalıkta doğal yöntem olarak tedavi amaçlı kullanılması yönüyle vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi.

Doğal taşlar estetik bakımından cezbedici olduğu kadar, yaydıkları enerji ile geçmişten günümüze kadar ilgi odağı olduğuna değinen Erdem Tirit, “Kimine göre şifa kaynağı, kimine göre stres atma aracı, kimine göre ise büyük bir hobi olan tespihimiz vitrinlerde yerini alıyor. Kehribar tespihleri daha çok sağlık için, guatr için kullanıyorlar. Bazı müşteriler meraktan ziyade hastalığı için bu tespihleri satın alıyor. Oltu taşının ağrıya iyi geldiği söylenir. Kan taşının hafızanın kuvvetlenmesine, akiktin ise strese iyi geldiği ifade edilir. Doğal taşların hepsi mineralden oluştuğu için vücuttaki olumsuz enerjiyi alırlar. Hepsinin sağlığa faydası vardır. ”dedi.

“KUKA MECBURİYETİ VARDI”

Plastik tespihlerin insan sağlığına zararı olabileceği uyarısında bulunan tespihçi Tirit, “Osmanlı zamanında hekimlerin kuka kullanma mecburiyeti vardı. Bu taşın eldeki mikrobu öldürdüğü rivayet edildiği için ozamanlar sıkça tavsiye edilirmiş. Kimisi bu taşları tespih yapıp Allah’ı zikrederken, kimi de üzerindeki titreşimler sayesinde etkileniyor. O etkiler düşünceye tesir ediyor. Düşünceler de eyleme, eylemler de sonuçlara tesir ediyor. Dolayısıyla da insanların bu etkileşimden hayatları değişiyor. Birçok kral da, padişah da taşları kullanmışlardır. Bunların etkilerini bilmişlerdir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nda padişahlar yabancı sefirleri kabul ederken, farklı odalarda, farklı taşları kullanarak sefirleri karşılıyormuş. Sefere gidince farklı, devleti idare ederken farklı taşlar kullanıyorlarmış.” ifadelerini kullandı.