MELTEM DUMAN

Halen Korona virüs endişesi ile yaşadığımız şu günlerde havaların soğuması ve kış aylarının girilmeye başlaması aynı zamanda birçok kış hastalığına davetiye çıkardı.

Soğuk havalarla birlikte artış gösteren üst solunum yolu enfeksiyonları ve boğaz ağrısı şikayetleri, korona virüs paniğiyle de birleşince birçok kişinin tedirgin olmasına yol açtı. Hal böyle olunca vatandaşlar soluğu baharatçılarda aldı.

Boğaz ağrısına ne iyi gelir sorusuna verilen cevapların ilk başında sıvı tüketimi geldiğinin altını çizen baharat işletmecisi Hayrettin Bozdağ, günlük sıvı tüketimine bitkisel çayları vatandaşların dahil etmesi soğuk algınlığını kolay şekilde atlatmalarını sağladığını söyledi.

Bir çok hastalığa iyi gelen ekinezya bitkisi hakkında bilgiler veren Hayrettin Bozdağ, “Ekinezya çayı, sağlığa olan faydaları nedeniyle bu dönemlerde içebileceğiniz bitki çaylarından biridir. Her derde deva olduğu belirtilen ekinezya, geleneksel tıbbın olmazsa olmaz bitkileri arasında yer alır. Bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek olan ekinezya, enfeksiyon önleyici özelliği ile başta farenjit, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve grip gibi birçok kış hastalığına iyi gelir. İçeriğindeki A, B2, C ve E vitaminlerinin yanı sıra çeşitli mineraller bakımından da zengin olan ekinezya, vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ekinezya, kanser hücresi oluşumunu engellemesi, kabızlığa doğal çözüm olması ve kilo vermeye yardımcı etkileriyle de insan sağlığına oldukça yararlı bir bitkidir” dedi.

Ekinezya çayının nasıl hazırlanması gerektiğine dair vatandaşlara püf noktaları hakkında da bilgiler veren Bozdağ, “1 ya da 2 çay kaşığı ekinezya yaprağını veya çiçeğini 1 bardak kaynar suya koyun. Biraz bekledikten sonra çayınızı içebilirsiniz. Ekinezyanın kökünden 1 çay kaşığı kadarını 1 ya da 2 bardak suyla 10 dakika kadar kaynattıktan sonra da çay olarak tüketebilirsiniz. Bu çayı, günde 2 defa rahatlıkla içebilirsiniz ancak 4 bardaktan fazla tüketmemeye özen göstermelisiniz” ifadelerini kullandı.