Mehmet TIRPAN

AK Parti Sivas Milletvekili Habip Soluk; Demir İpek Yolu” olarak nitelendirilen, tarihi İpek Yolu’nu canlandıracak Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattının ekonomik büyümenin yanı sıra bölgesel yakınlaşmaya da katkı sunacağını söyledi.  

BTK demiryolu hattının Başbakan Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde üç ülkedeki mevkidaşları ile görüşerek ortaya attığı bir fikir olduğunu hatırlatan Soluk: “Bu fikir ilerleyen süreçte olgunlaşarak bugünkü noktaya geldi. Tabii bu arada birtakım zorluklar, sıkıntılar yaşandı. Gürcistan-Türkiye arasındaki tünelin açılmasında zorluklar yaşandı ama neticede Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye mutlu sona ulaştı” dedi.

İpek Demiryolu olarak da adlandırılan bu güzergâhın Pekin’le Hamburg’u, Londra’yı buluşturacak bir güzergah olacağını vurgulayan Soluk, “Ulaşımın ve iletişimin olmadığı yerde ne ticaret olur, ne kültürler kaynaşır,  ne ekonomi büyür, ne de istihdam alanları oluşur. Bu ulaşım güzergahlarının geçtiği ülkeler arasında yakınlaşmalar artık kaçınılmaz olacak. Çünkü aşağı yukarı tüm Kafkas coğrafyası bu hattı Batı’ya yük taşımacılığında kullanacaktır. Burada da özellikle bizim ülkemizin Kafkas coğrafyasıyla buluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu ulaşım güzergahları umarım ülkeler arasında yalnız ekonomik ve ticari gelişmeyi değil, dostlukların da gelişmesini sağlar. Yanılmıyorsam Pekin’den bu tarafa bir yerde bir kesinti olabilir, o da giderilmiştir veya giderilecektir. Dolayısıyla Pekin’den kalkan bir tren Marmaray’ın da sayesinde kesintisiz olarak Hamburg limanına, Londra’ya kadar ulaşacak. Bu, ekonomilerin gelişmesine ve ülkeler arasındaki ticaretin büyümesine vesile olacaktır. Rusya’dan Samsun’a gelen serileri Samsun’da kurduğumuz buji değiştirme istasyonunda değişerek diğer standarda geçip devam edecekler. Buji değişikliği şu anda Ahırkelek’te yapılacak ama bizim hedefimiz bunun Kars’ta yapılması. Dolayısıyla kısa zamanda oradaki ray genişliğine uygun bir hat Gürcistan’dan Kars’a kadar Türkiye olarak çekeceğiz” ifadelerini kullandı.