Mehmet TIRPAN

Milliyetçi Hareket Partisi Gürün İl Genel Meclis Üyesi Bekir Tanyıldız, Gürün’ün en büyük köyleri arasında yer alan ve yaklaşık bin kişinin yaşadığı Yolgeçen köyünün susuz kaldığını söyledi.

Gürün İlçesine bağlı Yolgeçen Köyü'nün yaklaşık 150 bin TL'yi bulan elektrik borcu olduğunu ve köylülerin bu parayı ödeyemeyecek durumda olduğunu vurgulayan Tanyıldız, “Köylüler elektrik parasını ödenmeyince su motorunun elektriği geçtiğimiz hafta ÇEDAŞ ekipleri tarafından kesildi. Bu yüzden susuz kalan köylüler, cazibesi ile köyün belli bir kısmına gelen kaynak suyunun önünde uzun kuyruklar oluşturuyor” dedi.

Özellikle kadın ve çocukların evlerine bidonlarla su taşıdığını aktaran Tanyıldız, “Su kaynağından suyu köyün su deposuna basmak için elektrikli su motorları kullanılıyordu. 180 hanenin olduğu ve yaklaşık bin kişinin kaldığı köydeki su motorunun elektriği kesilince köylü susuz kaldı. Köylünün ÇEDAŞ’a 150 bin TL borcu var. Ancak köylüler bu parayı ödeyememiş. Borç ödenmeyince ÇEDAŞ yetkilileri gelmişler enerjiyi kesip gitmişler. Daha sonra köylüler ve köy muhtarı çözüm arayışına girerek kaynaktaki suyu depoya göndermek amacı ile jeneratör kullanarak elektrik üretmeye çalışmışlar. Ancak bu sistem daha fazla benzin yaktığı için köylüye daha fazla yük getirmeye başladı. Köylüler arasında anlaşmazlıklar çıktı artık jeneratörde çalıştırılmıyor. Şuanda Yolgeçen köyü susuz. Bu konu ile ilgili yetkililerden destek istiyoruz. Güneş enerjisinden elektrik üreterek su motorunun tekrar çalıştırılması noktasında köy halkının talepleri var. Ancak bu konuda da yaptığımız araştırmalarda güneş enerjisinden elde ettiğimiz elektrik enerjisi su motorunu ancak günde 2-3 saat çalıştırabiliyor. Bu süre de köyün su deposunu doldurmaya yetmez. 150-200 bin TL’ye mal olacak sistemle su motoru rantabl olarak çalıştırılamayacak. Köylüler ve bizler büyüklerimizden köye kendi cazibesi ile gelecek su istiyoruz. Eğer bu mümkün değilse paraya pula bakılmadan biran önce Yolgeçen Köyünün susuzluktan kurtarılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.