MELTEM DUMAN

Diyetisyenlerin en çok tercih ettirdiği ağaç ve toz hali bulunan Tarçın, uzun yıllar bitkisel ilaç olarak geçmişten günümüze kadar kullanılması açısından günümüzde oldukça önemli bir bitki olmaya devam ediyor.

İçinde barındırdığı maddeler gereği kan şekeri ve kolestrolün de düşmesine yardımcı olan zencefil vatandaşlar tarafından sıkça tüketiliyor.

Son zamanlarda tarçının oldukça fazla rağbet görmeye başladığını ifade eden baharat işletmecileri, diyabetik hastaların özellikle günde 2 sefer tarçın tüketerek sağlıklarını kontrol altında tuttuklarını söyledi.

İnsanların ilaçtan daha çok bitkisel ürünleri tercih ederek sağlıklı yaşamaya çalıştıklarını aktaran baharatçılar, “Bir çok araştırmalara konu olan tarçın, bugün  sağlık sektöründe de sıkça tercih ediliyor. Birçok vatandaşımız zayıflamak adına yada kan şekerin dengelemek adına bu bitkiye yoğunlaştı. Soğuk algınlığı ve gargarada kullanılan tarçının binbir derde devası var ve saymakla bitmez. Kan şekeri dengesi bozuk olan kişiler yanında sağlıklı kişilerde, günlük yaşamlarında kan şekerini dengelemek için yedikleri meyvelerin üzerine, içtikleri sütün içine toz tarçın serpebilir, içilen bitki çaylarına veya suya kabuk tarçın koyabilirler” dedi.

İçerisinde bulundurduğu fenolik bileşiklerden dolayı da antioksidan etkisinin olduğu ve buna bağlı olarak antikansorajen etkisinin de olduğu bilinen tarçının birçok kötü huylu hastalığı da yenmede etkili olduğunu belirten baharatçılar, “Kanser gibi  birçok hastalığa faydası olan tarçın belli bir dozda tüketilmeli. Tarçını fazla tüketmek alerjik reaksiyonlara da yol açabilir. Gebe ve emziren annelerin tarçın kullanmasını zaten tasrif etmiyoruz. Her şeyin kararında tüketilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.