MELDA GENEŞ

Son ustaların elinde yaşam mücadelesi veren yorgancılık mesleği de teknolojiye yenik düşmek üzere. El emeği göz nuru ile büyük özveri ile dikilen yorganlar evlerde yerini alırken, mesleğe olan ilgide tükendi. Büyük fedakarlık ve sabır isteyen yorgancılık mesleğine çırak dahi bulunamazken, son ustalar ile meslek ayakta tutuluyor.

Ekmeğini 35 yıldır yorgan sırıyarak kazandığını ifade eden Şinasi Toprak, baba mesleğine olan ilgisinden dolayı bugünlere kadar yorgancılık mesleğini yaptığını, ancak yorgancılık mesleğinin de tükenen meslekler arasında yerini almaya başladığını söyledi.

Pandemiden dolayı zor günler geçirdiklerini kaydeden Toprak, yasakların kalkmasıyla birlikte işlerinde biraz da olsa kıpırdamalar olduğunu dile getirdi.

Yorgancılık mesleğinin özveri ve sabır isteyen bir meslek olduğunu ifade eden Toprak, “Pandemiden dolayı elbet bizlerde sıkıntılı süreç yaşadık. Yasaklar kalktı az da olsa işler gelmeye başladı. Bu canlılık yaz ayı boyunca sürmesini bekliyoruz. Havaların sınması işlerimizde bir kat daha artırıyor. Yaz temizliği yapanlar ellerindeki yorganları bizlere getirerek sırıtıyorlar. Ancak yüne olan ilginin azalması mesleğin yok olmasına neden oluyor. Bu mesleği yeni nesil gençlerde tercih etmiyor. Her geçen sene bir önceki seneyi aratır hale geldi. Bizlerde çıkarak usta bulamıyoruz. Artık bu işi kimse yapmak istemiyor. Çırak yetişmiyor. Önceden vatandaşlar şunu söylüyordu. Çoğumuzun bir mesleği bir sanatı olsun diye çocuklarını bizlere teslim ediyorlardı. Ama şimdi ne yazık ki öyle bir şey yoktur. Okuma ile bir yere varılmıyor. Gezme ile bir gelecek vaad olunmuyor. Benim mesleğime şart değil gitsinler kollarına birer altın bilezik taksınlar. Sanat öğrenciler. Bu terzi olur, berber olur pastane olur, lokanta olur. Boş boş gezmenin sonu yoktur. 35 yıldır ben bu mesleği sürdürüyorum. Yılmadan bıkmadan. İşini severek yaparsan mutlu olursun aksi halde iş seni çok yorar. 35 yıldır çok şükür buradan evimin ihtiyacını çıkarttım inşallah gücümün yettiği kadarı ile hayata mücadelesine devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

Yorgan sırıma fiyatları hakkında da bilgiler veren Toprak sözlerini, “Yorgan sırıma fiyatlarımız tek kişilik malzeme müşteriden olursa 70 TL, Çift kişilik ise 80TL. Eğer yünler bizden olursa tek kişilik yorgan 250 çift kişiliği ise 300’e yapıyoruz” şeklinde sözlerini sonlandırdı.