SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin büstü müzeyi ziyarete gelenlerin ilgisini çekiyor.

1916 yılında yapılan büst şeklindeki Osman Gazi’nin heykeli müzeyi ziyarete gelenlerin en çok fotoğraf çektirdiği yer olarak dikkat çekiyor. Sivas Valisi Muammer Bey’in talimatı ile Hafik Kaymakamı Serezli Nebi Bey tarafından yaptırıldığı biliniyor. Eskiden Hafik Kaymakamlığı önünde bulunan heykel, oradan alınarak Sivas Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başladı. Müzenin girişinde ziyaretçilerini karşılayan büst bir hayli de ilgi görüyor.

Heykelin yapıldığı dönemde kullanılan taşlar 11 çift camızla bölgeye taşınmış ve beş usta tarafından Osman Bey’in resmine bakılarak yapılmıştır. Heykelin yapımı 1 ay sürmüş ve dönemin Sivas Valisi Muammer Bey her gün Sivas’tan ilçeye faytonla gelerek heykelin yapımını bizzat denetlemiştir. 1936 yılına kadar Hafik ilçesinde kalan büst üç parçadan ve 8 -10 metrelik bir sütunun üzerine oturtulduğu biliniyor. 1936 yılında ise dönemin valisi tarafından yıktırılmış ve 1943 yılında Sivas’a getirilmiş. Şuanda ise Sivas Arkeoloji Müzesi’ndeki önemli eserler arasında yer alıyor.