MEHMET TIRPAN

Vali Salih Ayhan, geçen yıl 200 dekar ekilen kenevirin bu yıl Bin dönümlük alanda ekileceğini söyledi.

Her alanda kullanılan kenevirin artık Sivas’ta ciddi derecede ekiminin yapılacağının altını çizen Vali Salih Ayhan, “Bu sene Nisan ayında bin dönüm kenevir ekmek istiyoruz. Kenevir gerçekten çok önemli bir bitki. Kenevire hep uyuşturucu anlayışı ile yaklaşıldığı için bu bitki unutturulmuş. Ancak kenevire sadece uyuşturucu mantığı ile bakmak doğru değil. Kenevir kozmetik ürünlerde, ilaçta ve sanayi de bir çok alanda kullanılıyor. Yani çok yönlü bir bitki” dedi.

Sivas’ta üretilen kenevirin yine kentte işleneceğinin altını çizen Vali Salih Ayhan, “Bu değerli ve iklimimize uygun bitkinin işlenmesi Sivas’ta yapılacak. Girişimdi bir kardeşimize yer verdik makineler geldi artık ürettiğimiz keneviri rahatlıkla işleyebileceğiz. Şuanda kenevirin lifini, yağını ve tohumunu nasıl değerlendireceğimizi araştırıyoruz. Kenevire sahip çıkmamamız lazım. Bu sene bin dönüm ektireceğiz. Çiftçilerle sözleşme yapacağız ve alım garantili ekimler yapılacak. Çiftçiye güven vereceğiz çünkü çiftçi keneviri ne yapacağını bilmiyor. Yani kenevir konusu ürün desenimize katma değer sağlayacak önemi bir bitki” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl 200 dekar arazide ekimi yapılarak Türkiye’de ikinci il arasına giren Sivas’ın birinci sıraya yerleşeceğinin altını çizen Vali Ayhan, “Keneviri ilk ektiğimizde hangi tür kenevirin Sivas’ın toprağına uygun olduğunu gördük. Kenevirin ekiminde ve hasadında hangi makineler kullanılıyor öğrenmiş olduk. Kenevirin lifi, tohumu ve hayvansal yemini de öğrenmiş olduk. Biz bu sen bir çok eksiğimizi gördük. Artık usta bir şekilde bu bitkinin ekimini, hasadını ve işlemesini yapacağız” şeklinde konuştu.

Kenevirin ticari amaçlı olarak ilk kez Sivas’ta da ekiminin yapıldığını sözlerine ekleyen Vali Ayhan, Son 20 yıl içerisinde Sivas’ta ilk kez kenevirin ekilmesine rağmen Türkiye’de en fazla kenevir ekilen iller arasında Sivas’ın ikinci olduğunu da hatırlattı.