MEHMET TIRPAN

Kurban bayramına sayılı günler kala hareketlenmeye başlayan bıçakçılar kurbanlık hayvanların kesilecekleri bıçakları bilemek için kolları sıvadı. Bir taraftan bıçak üretimi yapan bıçakcılar aynı zamanda vatandaşların bıçaklarını da bilemeye başladı. 7 TL 50 kuruş karşılığında bıçaklarını bilettiren vatandaşlar ise kurban bayramında bıçakcıların yoğun olmasından dolayı şimdiden hazırlık yaptıklarını belirttiler.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hafızın torunlarından olan Emre Göçeri, 1925’li yıllardan beri aileden gelen bıçakçılık mesleğini sürdürerek kentte hizmet vermeye devam ettiklerini söyledi.

9 Temmuz Cumartesi günü idrak edilecek olan Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların evlerindeki bıçakları getirerek bilettirmek istediğini, bu sebeple yoğun mesai günlerine girmeye başladıklarını aktaran Göçeri, “Vatandaşların yavaş yavaş bıçaklarını bilettirmesi bizler için aslında oldukça iyi. Kurban bayramına 1 hafta kala neredeyse başımızı kaşıyacak vakit bulamıyoruz. Bu sebeple vatandaşların bıcak bileme işlemlerini son günlere bırakmamasını istiyoruz. Bilemeyi geçen yıl 5 TL’ye yapıyorduk ama bu yıl kullandığımız taşların ve nerji fiyatlarının artmasından dolayı 7 TL 50 kuruşa biliyoruz.” dedi.

Kurban bayramına yaklaşılması sebebi ile bıçak satışlarının da arttığını belirten Göçeri, “Her yıl kurban bayramı öncesi bıçak satışlarımızda artıyor. Gurbetçilerin ilimize gelmesi de işlerimizi olumlu yönde etkiliyor. Ürettiğimiz meşhur Sivas bıçağını aynı zamanda yurt dışına satıyoruz. Bıçakların fiyatı boyutuna ve işçiliğine göre değişiyor. Sivas bıçağının dünya genelinde yaygınlaşmasına yardımcı oluyoruz. Ürettiğimiz bıçaklar ilimizdeki bir çok bıçakcıda yok. Sivas bıçağımızın çeliğine Osmanlı’dan günümüze kadar gelen model ve motifleri işliyoruz. Bu motiflere dedelerimizin yapmış olduğu motifleri de ekliyoruz. Birazda günümüz çağına uygun eklemeler yapıldığında ortaya eşsiz çalışmalar çıkıyor. Çakılarımızın ve özel yapım bıçaklarımızın fiyatı 7-8 bin TL arasında değişiyor. Bıçaklarımızda yine hafızın torunu diye yazıyor.  Manda boynuzu kullanarak yaptığımız ve çeliğini ocakta ısıttıktan sonra dövdüğümüz bıçaklardan ayda belirli sayıda yapabiliyoruz. Şuanda işlemeli bıçaklarımıza talep fazla ama bayram öncesi yoğunluk olması sebebi ile yetiştiremiyoruz.” ifadelerini kullandı.