Mehmet TIRPAN

STM Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Kurt, özel tüketim vergisinin kaldırılmasıyla birlikte beyaz eşya ve mobilya satışlarına bir gerileme olup olmadığını değerlendirdi.

Nisan ayında başlayan ÖTV’nin Eylül ayının sonunda kaldırıldığını dile getiren Kurt, gerekse kendi firmaları gerekse diğer firmaların bu indirimi kendi imkânları doğrultusunda bir süre daha sürdüklerini söyledi.

Kış aylarında alışverişlerde bir düşüş yaşandığını vurgulayan STM Yönetim Kurulu başkanı Yüksel Kurt ; “Tüketicilerimiz gerçekten beyaz eşya olsun yada mobilya olsun biraz acele etmeleri gerekiyor. Yeni yılda ciddi zamların olacağını düşünüyoruz. Bunun sebebinin ise kur artışları, asgari ücrete gelecek zamlar ve ülkenin durumu buna etken olacaktır. Bizim firmamızın da 3 ay sonra ödemeli kampanyamız başladı” dedi.

Ekonomimiz çok şükür her geçen gün daha da büyüdüğünü vurgulayan Kurt; “Ekonomimizde yüzde 5-6 civarında büyüme var. Esnaflarımızın şu sıkıntıları var. İşlerimiz ne kadar sabit kalsa da ne yazık ki masraflarımız her geçen gün daha da artıyor. Buda bizlerin kar imajlarını düşürüyor. Bizim tacirimiz şu günlerde basiretli olması gerekiyor. Ülkemizde hamd olsun gözle görülür bir kaos yoktur. Şu günlerde esnaflarımızın, tüccarımızın ve sanayicimizin temkinli olması gerekiyor. Aşırı borçlanmadan mutlaka kaçınılmalı. Geçtiğimiz yıllara nazaran çok ciddi bir artışlar yaşanmadı. Aldığımız, ürünlerin bizlerde her yıl A’dan Z’ye bilgisayar sistemlerimizde kaydı vardır. Geriye dönük baktığımız da bu yıl arasında abartlı bir şekilde bir artış yok” ifadelerini kullandı.

2018 YILINDA YAPILACAK ARTIŞLAR BİZLERDEN KAYNAKLI DEĞİL

Yapılması planlanan artışların kendilerinden kaynaklanmadığını da belirten Yüksel Kurt; “2018 yılında artışlar yaşanacak. Ama bu artış bizlerden kaynaklı değil. Biz bütün bu artışlara rağmen kampanya ve fiyat düşüşleri yaparak piyasayı dengede tutmaya çalışıyoruz. Ancak maliyetler arttıkça ister istemez buda tüm ürünlere yansıyor” dedi.

Firmaların yaptığı artışları mutlaka yansıtmak durumunda olduklarının altını çizen Kurt; “Bizler firmanın yaptığı artışları ürünün fiyatına yansıtmazsak batarız. İnşallah esnafımız bu kışı sıkıntısız atlatırsa yazı çok rahat geçirecektir. Rekabet ortamı ister istemez herkesi etkiliyor. Her firma kendini ön plana çıkarmak için riskli adımlar atıyor. Burada bankaya borcu olmayan, seneti ve çeki olmayan esnaflarımız ürün satışlarında daha karlı oluyor. Ben şahsen Sivas’taki tüm esnaflarımıza bankadan uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Bankalar ciddi manada insanları sıkıntıya sokuyor. Faizler çok yüksek” şeklinde konuştu.

KUDÜS BİZİM KANAYAN YARAMIZ

Kudüs’te yaşanan olaylara da değinen Kurt konuşmalarını; “Müslümanlar için büyük önem arz eden Kudüs, bizim en büyük kanaya yaramızdır. Şunu da gördük ki artık Müslümanların bir ve beraber olması gerekiyor. Özellikle Müslüman ülkelerin bir araya gelerek kenetlenmesi kaçınılmaz olmuştur. İnşallah Kudüs nedeniyle tüm Müslümanlar bir araya gelir. Yahudiler bizi can damarımızdan vurmaya çalışıyorlar. Tüm Müslümanlar Kudüs’e sahip çıkmalı” şeklinde sonlandırdı.