Mehmet TIRPAN

Sayıştay Başkanlığı Sivas Belediyesine yönelik yaptığı denetimde 775 sayılı Gecekondu Kanunu hükümlerine göre oluşturulması gereken gecekondu fonu hesabının kullanılmadığı tespit etti.

Sayıştay Başkanlığı’nın hazırladığı raporda; “775 sayılı Gecekondu Kanunu'nun “Fonların teşkili ve kullanılması” başlıklı 12'nci maddesinde; belirtilen kaynaklardan sağlanacak gelirlerin, Türkiye Emlak Kredi Bankasında, ilgili belediyeler adına açılacak özel hesaplarda toplanacağı, 13'üncü maddesinde ise bu fonlarda toplanan paraların nerelerde kullanılması gerektiği açıklanmıştır.

Buna göre 12'nci madde gereğince teşkil edilen fonda toplanan paralar, belediyelerce, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın izni alınmak şartıyla; Bu kanundaki amaçlarda kullanılmak üzere arsa sağlanmasında, Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca onanan plan ve projelere göre halk konutu, nüve konut veya geçici misafir konutu yapılmasında, Islah olunacak gecekondu bölgeleri ile yeniden tesis edilecek önleme bölgelerinin yol, meydan, kanalizasyon, su, elektrik ve benzerleri gibi kamu hizmet ve tesislerinin Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca onanan projelerine göre yapılmasında veya onarılmasında, Kendi bütçe imkânlarıyla karşılanamayan ve fakat bu kanun gereğince yapılması gereken tespit, harita alımı, plan ve projelendirme hizmetlerinde kullanılır.

 Yukarıda mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere ilgili fonda biriken paralar 775 sayılı Kanun'un 13'üncü maddesinde açıklanan yerlerde kullanılabilecek, bunun dışındaki yerlerde kullanılamayacaktır.

4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un “Taksitle ödeme, satış bedelinden pay verilmesi, belediyelere devir” başlıklı 5'inci maddesinde; “Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinin tahsil edilen kısmından öncelikle yerinde muhafaza edilemeyen yapıların tasfiyesinde kullanılmak şartıyla yüzde 10'u, ilgili belediyelerin 20.7.1966 tarihli ve 775 sayılı Kanun hükümlerine göre oluşturulan fon hesabına aktarılır. Kalan kısmından ise ilgili belediyeye yüzde 30, varsa büyükşehir belediyesine yüzde 10 oranında pay verilir. Bu paylar tahsilini takip eden ayın yirmisine kadar ilgili idarelerin hesaplarına aktarılır” hükmü yer almaktadır.

Yapılan inceleme neticesinde, 4706 sayılı Kanun'un 5'inci maddesi kapsamında yapılan satışlardan 775 sayılı Kanun uyarınca oluşturulan fon hesabına aktarılması gereken tutarların bu hesaba aktarılmayıp, 800.05.01.05.01 nolu Arsa Satışı hesabına kaydedildiği görülmüştür” ifadelerine yer verildi.

Tespit edilen hataya ilişkin ise Sivas Belediyesi yetkilileri; “"İlgili denetçi bulgusu doğrultusunda mali yıl içerisinde gecekondu fonu için hesap açılarak Sivas Defterdarlığıyla yazışmalar yapılacak ve 4706 sayılı kanunun 5’inci maddesi gereği belediyemize gönderilen arsa satış payından yüzde 10’luk kısım 775 sayılı Gecekondu Kanununun 13’üncü maddesinde belirtilen yerlerde kullanılmak üzere ayrı bir hesapta toplanacaktır" şeklinde savunma yaptı.