Mehmet TIRPAN

AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Ziyaeddin Mat Köylerdeki içme suyunun sağlık açısından incelendiğini sadece 2 köydeki suyun sağlık açısından sorunlar yaşandığını söyledi.

Sağlık açısından sorun yaşanan köylerin suyunun değişmesi gerektiğinin altını çizen Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Mat, “Bazı köylerdeki sağlıksız su sorunu klorlama ile çözülmez. Bu köylerde içme sularına hayvan dışkıları karışıyor. O nedenle sorun yaşanan köylerin suyu kapalı sisteme alınmalı. Ayrıca bazı köylerde klor almakta zorlanıyor. Kaymakamlıkların KÖYDES kaynaklarından köy muhtarlarına klor alımında yardımcı olması gerekmekte” dedi.

Muhtarlara klor alımında destek verilmesi halinde bir çok köydeki sorunun ortadan kalkacağını vurgulayan Mat, “İl Sağlık Müdürlüğümüzle yaptığımız incelemeye göre alınan numuneler incelenerek bir tablo oluşturduk. İl geneli nüfusumuz 621 bin. Aktif bin 355 adet depo ve klor cihazımız var. Kent merkezinde ve yüzde 80 oranında tüm köylerde klorlama cihazı var. Bin 904 köyün içme suyundan su numuneleri aldık. Bu numunelerin yüzde 5 ila 10’u uygunsuz olduğu tespit edildi. Bu olumsuzluklarda suya hayvan dışkıları ve yabani ot köklerinin karışmasından meydana geldiği tespit edildi. Suyun klorlanması halinde sağlığa zararı olmayacaktır. Kimyasal uygunsuzluk ise yüzde 1 olup, bunlar üzerinde de gerekli çalışmalar yapılmaktadır. 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu gereği İl Özel İdaresi içme sularını yapar, tamamlar, köy muhtarlığına teslim eder. Suyun bakım ve onarımı muhtarlığa aittir. Ancak yapılan incelemeden de anlaşılmaktadır ki, klor alımda muhtarlarımız zorlanmaktadır. Buna da bir çözüm bulunması gerekmektedir. Örneğin KÖYDEŞ programından desteklenebilir” ifadelerini kullandı.