Mehmet TIRPAN

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Sivas İl Koordinatörü Muhammet Ali Genç, IPARD-II Programı 6. Başvuru Çağrı Döneminin 23 Ağustos 2019 tarihinde sona ereceğini hatırlattı.

Sivas için proje vakti sloganıyla çalışmalarına devam ettiklerini aktaran İl Koordinatörü Genç, “Kırsal alanlarda, konaklama, yeme içme tesisleri ve rekreasyon amaçlı spor tesisleri kapsamında, 5 bin Avro ile 500 bin Avro arasındaki yatırımlarınızın yüzde 55’ ini hibe olarak IPARD Programı ile destekliyoruz” dedi.

Bu kapsamda konaklama amacıyla maksimum 25 odalı otel veya 25 odalı apart ev veya 25 bugalov yapılabileceği gibi, restoran ve rekreasyon amaçlı spor tesislerinin de desteklendiğini açıklayan Genç, “Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde yapacağınız 5 bin Avro ile 500 bin Avro arasındaki yatırımlarınızın yüzde 55’ ini hibe olarak IPARD Programı ile destekliyoruz. Bu kapsamda yetiştiricilikte kullanılan makine ve ekipmanlar, elde edilen ürünlerin kurutulması ve paketlenmesine yönelik yatırımlar ile, tıbbi ve aromatik bitkilerde etken maddelerin elde edilmesine yönelik olarak, ekstraksiyon ünitelerinin kurulumları desteklenmektedir. Sivas’ın bu hibelerden en üst düzeyde yararlanmasını istiyoruz. Bu konuda da Sivas için proje vakti, Haydi TKDK’ya gibi sloganlarla tanıtım çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. İlçelerde dahil olmak üzere Sivas genelinde hibelere yönelik bilgilendirmeler yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Çağrı ilanı içerisinde Tıbbi aromatik bitkileri, kesme çiçekçiliği, fideciliği, arıcılığı, zanaatkârlık ve katma değerli ürünleri, kırsal turizmi, su ürünleri yetiştiriciliğini, makine parklarını ve yenilenebilir enerji yatırımlarını destekliyor olacağız. Biz hibe anlamında Türkiye’de en ileride olan illerden bir tanesiyiz. İnşallah yine yoğun bir şekilde proje başvurularının olacağını düşünüyoruz. Hayvancılığa yönelik yatırımlar kapsamında projelerin kabulü yaptık. Arıcılık ve arı ürünlerinin işlenmesine yönelik yapacağınız 5 bin Avro ile 500 bin Avro arasındaki yatırımlarınızın yüzde 55’ ini hibe olarak IPARD Programı ile destekliyoruz. Bu kapsamda 30 ila 500 adet arası kovan alımı, arıcılıkta kullanılan alet ve ekipmanlar ile ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yatırımlar desteklenmektedir. İlana çıkmış olduğumuz Tıbbi aromatik bitkileri, kesme çiçekciliği, fideciliği, arıcılığı, zanatkarlık ve katma değerli ürünleri, kırsal turizmi, su ürünleri yetiştiriciliği gibi projelerle ilgili Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile ortaklaşa olarak 16 ilçenin tamamında tanıtım faaliyetlerimizi gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.