SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği tarafından Başkanlar Kurulu istişare toplantısı yapıldı. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği toplantı salonunda gerçekleştirlen toplantıya merkez ve ilçelerde bulunan oda başkanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Köksal, esnaf ve sanatkarların ekonomik ve toplumsal hayatta vazgeçilmez öneme sahip olduğunu ifade etti.

Piyasada yaşanan talep daralmasının yarattığı iş hacmi ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar olduğunu dile getiren Köksal, vergisini ödeyen, istihdam sağlayan esnafın giderlerini karşılamakta zorlandığını vurguladı.

Esnaf teşkilatı olarak bir aile olduklarını , oda başkanları ve esnafın sorunlarıyla yakından ilgilendiklerini,, Başkanlar Kurulu toplantısı yaparak bir araya geldiklerini ve sorunları tartıştıklarını, görüş alışverişinde bulunduklarını dile getiren Esob Başkanı Beşir Köksal, esnaf ve sanatkarları ilgilendiren sorunlar hakkında da bilgi verdi.

Köksal, “Esnaf ve Sanatkarlarımız daha fazla çalışmasına rağmen 9000 primden emekli olmaktadır . 4b’li sigortalılarının prim ödeme gün sayısının 4a’lı sigortalılarla eşitlenmesi gerekmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları esnafın işini yapmamalıdır. Esnaf devletle rekabet edemez. Esnaf ve sanatkarlarımız KOSGEB desteklerinden daha fazla faydalanmalıdır. Kooperatifler aracılığı esnaflarımız daha fazla desteklenmeli, kredi çeşitliliği artırılmalıdır.” dedi. 

Köksal, esnafların karşılaştıkları prim ödeme gün sayısı, prim borcu süreleri, prim gün sayısını dolduranlar, çırakların geriye dönük borçlanmaları, mesleki eğitim , finansman, Kosgeb kredileri, perakende ticaretin düzenlenmesi, sicile kayıt ve harçlar, vergiler, Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşlarının gelir kaynaklarının aktarılması  , gıda ürünlerinin KDV’sinde perakende ayrımının kaldırılması konularında görüşlerini ifade etti.

Esnaf teşkilatı olarak yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren hükümet tarafından esnaflara yapılan yapılandırmalar, mesleki yeterlilik belgeleri, yerli üretim logosu, plastik poşetlerin ücretlendirilmesine yönelik usul ve esaslar, sicil yönetmeliği, 7143 sayılı kanunda süre uzatımı, esnaf kredi faiz indirimi hakkında da bilgiler verdi.