MEHMET TIRPAN

37. Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren, Covid 19 salgını sonrası vitamin ve vücut direncini artıran gıda takviyelerine ilginin arttığını bu konuda vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Artan talebin ardından internet sitelerinde yoğun bir vitamin ve gıda takviyesi satışlarının gerçekleştiğini tespit ettiklerini vurgulayan Başkan Eren, “piyasada orjinal diye satılan ürünlerde yapılan analizlerde etken maddelerin belirtilen oranda olamdığı tespit edildi. Ürünü üreten firmalarla irtibata geçildiğinde ise firma ürünlerin kendi ürünleri olmadıklarını ifade etmişlerdir” dedi..

Vitamin ve gıda takviyelerinin eczanelerden eczacı tavsiyesi ile alınmasının oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Başkan Eken, “Her yıl mevsim dönümlerinde vitamin ve gıda takviyelerine kısmi olarak talep artardı. Bu yıl salgın dolayısıyla gerçekten ilgi daha da arttı. Bu durumda fırsatçıların sahte ilaçlar üretip elektronik ortamda satmalarına olanak sağladı. İnternet yoluyla satılan ürünlere baktığımızda hem normal fiyatın kat be kat üzerinde fiyatlarla vitaminlerin satıldığını gördük. Belli bir süreden sonra ise piyasa olmayan ürünlerinde satıldığını fark ettik. Bu konuda vatandaşlarımız dikkatli olsun. Piyasaya sürülen sahte vitamin ilaçları sağlığınıza zarar verebilir. Fırsatçılar halkın sağlığı ile oynuyorlar. Vatandaşlar aldığı ürünün bandrol ve son kullanma tarihinin gerçek olup olmadığını ayırt edemez. Sağlık Bakanlığı birçok internet sitesine erişimi engelledi. Ancak insan sağlığına uygun olmayan ilaçlar elektronik ortamda çeşitli yollarla tekrar piyasaya sürülmeye çalışılıyor. Burada görev vatandaşa düşüyor. Doktor ya da eczacıya danışmadan vitamin ve gıda takviyesi almayın. Özellikle de kronik hastalığı olanlar. Yan etkileri zararınıza olabilir” ifadelerini kullandı.