MEHMET TIRPAN

İlimizdeki 4 Eylül Barajı ve bazı göletler SOS vermeye devam ediyor. Kuraklığın halen iyiden iyiye kendini hissettirdiği günümüzde, bu yılda yağışlar beklenenden az oldu. Nisan ayında olmamıza rağmen halen yeterince yağış almayan Sivas’ta, 4 Eylül Barajı başta olmak üzere bir çok göldeki su seviyesini olumsuz etkilemeye devam ediyor.

İl Genel Meclisinde gündemdeki yerini koruyan su konusu ile ilgili Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğüne ilimizdeki barajların ve göletlerin durumu soruldu. DSİ’den ise bu duruma hiçte iç açıcı cevap gelmedi. DSİ’den gelen bilgiler arasında 4 Eylül Barajındaki su doluluk oranının halen yüzde 15’in altında olduğu yer aldı. Yağışların az olması sadece 4 Eylül Barajını değil göletleri de etkiledi. İlimizdeki  Boğazdere Göleti, Karacalar Göleti, Ayvalık Göleti ve Üçüz göletinde su seviyesinin yüzde 15’lerin altında olduğu öğrenildi. Kent genelindeki diğer göletlerdeki doluluk oranlarının yüzde 80 olması ise az da olsa yüreklere su serpti.

SAYAÇ OLMAYAN KÖYLERE SAYAÇ TAKILACAK

İhtisas Komisyonlarına havale edilen İlimizdeki göletler, su depoları, içme suyu hatları ve sulama birlikleri konularında inceleme yapan komisyonların hazırladığı rapor hakkında Meclis üyelerine bilgi verildi. Komisyonların ortaklaşa hazırladığı raporda kent genelinde yaşanan su sıkıntısını aza indirmek adına su sayacı olmayan köylere su sayacı takılması ön plana çıktı.

Kırsalda suyun hem adaletli hemde tasarruflu kullanılması adına son bir kaç yıldır konuşulan su sayacı konusu bu yıl hayata geçirilecek. Adet fiyatı 207 TL. 50 kuruş karşılığında alınan 87 bin 700 adet su sayacı, kent genelinde su sayacı olmayan bölgelere takılacak. 18 milyon 197 bin 750 TL’ ye alınan su sayaçları için vatandaştan para talep edilmeyecek. Su sayacı takacak olan firmaya da aynı zamanda işçilik verilecek. Montaj, vana ve diğer ihtiyaç duyulan malzemelerin de fiyatı toplandığında Özel İdaresinden ciddi bir miktarda bu konuda para harcanmış olacak. Her köy başına 100 adet alınan su sayaçlarının takılması için 1 adet sayaç başı montaj bedeli olarak da 201 TL ödenecek. Montajlarda kullanılacak diğer parçalar için de ek ücret ödenecek. Birim fiyatlar ise su sayacı fiyatı ve kullanılacak olan malzemelerin birim fiyatının değişkenliğine göre değişiklik gösterecek.