Hüsne AKKAYA

 

Geçtiğimiz günlerde gazetemizde gündeme getirdiğimiz Divriği ilçesinde bulunan Mursal Barajındaki binlerce balık ölümü ile ilgili Divriği İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Özdemir’den açıklama geldi.

 

Divriği İlçesi ve çevredeki köylerin içme suyu ihtiyacının karşılandığı Mursal Barajı'nda esrarengiz balık ölümleri endişeye neden olmuştu. Haber merkezimizin  Whatssap ihbar hattına gelen görüntüler ise maalesef bu korkunç iddiayı doğrular durumdaydı. Haber sonrası açıklama yapan Divriği İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Özdemir ve Su Ürünleri Mühendisi Sinan Gelen incelenen balıklarda zehirlenme veya hastalık bulgusuna rastlanılmadığını belirterek, barajda patlayıcı kullanarak, balık avlanması sonucunda oluşan yüksek basınç nedeniyle balık ölümlerinin meydana geldiğini ifade ettiler.

Tarım Müdürü Hasan Hüseyin Özdemir, “İncelenen aynalı sazan cinsi numunelerin analizinde toksik (zehir), kitlesel hastalık veya parazit bulgusuna rastlanılmamıştır. Su örneklerinde ise sucul yaşamı ve insan sağlığını etkilemeyecek düzeyde mevsimsel plankton artışı görülmüştür. Suyun oksijen seviyesi, sıcaklığı, PH’ı ve bulanıklığı olağan sınırlar dâhilindedir” dedi.

Devlet Su İşleri ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri tarafından da numunelerin alındığını belirten Özdemir, önümüzdeki günlerde sonuçların açıklanacağını kaydetti. Özdemir, “Şok dalgalarıdır. Bunu yüksek basınç altında vücut bütünlüğü bozulmadan toplu ölümlerin gerçekleşmesi olarak açıklayabiliriz. Köylü vatandaşlarımızın ifadesine göre baraj gölü kenarında bir gece çadır kuran yabancı 2 avcı tarafından peş peşe 4 kez (dinamit veya el yapımı patlayıcı) patlama yapıldığı duyulmuştur. Sonuç olarak korkulacak bir şey yoktur. Ancak baraj gölü güvenliğinin yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır. Patlayıcı madde ile avcılığın yasak olduğunu hatırlatıp vatandaşlarımızın duyarlı olmasını temenni ederiz. Kurum olarak bu tür yasak avcılıklar için denetimlerimizi artıracağımızı kamuoyuna bildiririz” diye konuştu.