HABER MERKEZİ

Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, ciddi sıkıntılar yaşayan çiftçilerin BAĞ-KUR prim borçlarının yarısının devlet tarafından karşılanması ve 2022 yılında da primlere zam yapılmamasını beklediklerini söyledi.

Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, çiftçilerin Tarım BAĞ-KUR prim ödemelerine ilişkin açıklamalarda bulunarak, çiftçilerin primlerini ödemekte zorluklar çektiğini ve geçici adımlar değil, kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini söyledi.

Yaşanan kuraklık ve girdi maliyetlerin artması ile birlikte çiftçiler BAĞ-KUR prim borçlarını da ödeyemez hale geldi. Konuya ilişkin açıklama yapan Kangal Ziraat Odası Başkanı Basri Çoban, kalıcı çözümler üretilmesini istedi.

Başkan Çoban, “Girdi maliyetlerinin her geçen gün artması, iklim değişiklikleri, kuraklık gibi etkenler ve son iki yıldır yaşanan pandemi gibi nedenlerle çiftçilerimiz çok zor şartlarda üretim yapılmaktadır. Yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle emeğinin karşılığını alamayan çiftçilerimizin sayısı her geçen gün azalıyor. Çiftçinin üretimden el çekmesi nedeniyle de sürdürebilir tarımsal üretim sekteye uğramaktadır. Devletimizin bu konuda çiftçilerimize pozitif ayrımcılık yapması ve destekleme konusunda cömert davranmasını bekliyoruz” dedi.

Tarım BAĞ-KUR primlerinin asgari ücrete göre belirlendiğine dikkat çeken Bakan Çoban, “Son günlerde gündemde yer alan asgari ücrete yapılacak zam oranı da çiftçilerimizi yakından ilgilendirmektedir. Konuşulan rakamlarda bir artış olması halinde zaten zor durumda olan çiftçilerimiz tarım BAĞ-KUR primini yatıramayacaktır. Ciddi anlamda desteğe ihtiyacı olan çiftçilerimiz için her ne kadar TZOB Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar’ın girişimleri ile aylık ödenen prim ödeme zamanları yılda iki eşit taksit olarak değiştirilmiş olsa da artan girdi maliyetleri karşısında bu düzenleme çiftçimize yeterli gelmemektedir. Girdi maliyetlerini karşılayamayan çiftçimiz primlerini bu şekilde de ödemekte sorun yaşayacaktır. Prim borcunu ödeyemeyen çiftçilerimizin, BAĞ-KUR prim borçlarının yarısının devlet tarafından karşılanmasını talep ediyoruz. Ayrıca önümüzdeki yılki Bağ-Kur primlerinde artış yapılmaması ve çiftçilerimize destek sağlanması sürdürülebilir tarımsal üretim için önemli bir destek olacaktır” şeklinde konuştu.