MELTEM DUMAN

Salgınla mücadelenin halen yapılacak işler listesinin en başında yer aldığını hatırlatan Vali Salih Ayhan, kentte yürütülen aşılama çalışmaları ve zaman zaman alınan tedbirler hakkında bilgiler verdi.

Birinci önceliklerinin salgın konusu olduğunu ve bu konuda halen hassas olduklarının altını çizen Vali Ayhan, “2 yıla yakındır salgınla mücadeleyi veriyoruz. Salgının seyrine göre dönemsel uygulamalarla sosyal hayatı, ticari hayatı, birçok sektörü düzenliyor ve sağlığın en öncelikli alanımız olarak görüyoruz. Aşılanma sayımız artıkça salgınla mücadelemizin de daha etkin bir şekilde yürütüldüğünü görebiliyoruz” dedi.

Kentte yürütülen aşılama çalışmaları hakkında da bilgiler paylaşan Vali Ayhan, “İlimizde en az bir doz aşılama oranımız yüzde 84, ikinci doz aşılanma oranımızda yüzde 71 durumunda.  Özellikle ikinci doz aşıların tamamlanmasıyla ülke olarak önemli bir toplumsal ve il olarak da aynı zamanda önemli bir toplumsal bağışıklık noktasında ulaşacağımız görülmektedir. Vaka durumlarımızı analiz ettiğimizde tedbirlerin bir çoğunun gerçekleştirilmesine ve okulların yüzyüze eğitime başlamamıza rağmen çok yüksek oranlar da vakası olmadığını duyabiliriz. Mevsimsel bir geçiş var herkes kapalı bir mekanda geçirdiği bu zamanla kıyasladığımızda geçen yıl bu zamanlar yaklaşık 600’e yakın yatan hastamız vardı. Şuanda yatan hasta sayımız 150 ila 300 arasında değişiyor. Sadece bu oran bile iyi bir noktada olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni elbette bireysel tedbirler ve en önemlisi de aşılar. Yine her zaman ifade ettiğimiz gibi maske ve mesafe kurallarına herkesin uymasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.