NURİ GENEŞ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Sivas Gümrük Müdürlüğü binası, 2006 yılında iştirakçi bir firma tarafından yapılarak Bakanlığa hibe edildi. Birinci Organize Sanayi Bölgesi İkinci Kısımda faaliyet gösteren Gümrük binası sayesinde firmaların ithalat ve ihracat işlemleri başka şehre gitmeye gerek kalmadan Sivas’tan yürütülür hale geldi.

Sivas Gümrük Müdürlüğü yanında faaliyet gösteren Netbor firması, alan genişletmek için Gümrük Müdürlüğü binasını kendi sınırlarına katmak istedi. Belediye Başkanı Sami Aydın’ın oğulları, yeğenleri ve bazı akrabalarının işlettiği Netbor, çeşitli girişimler sonucu Gümrük Müdürlüğü’nün arsasını almayı başardı. Netbor firması Gümrük Müdürlüğü taşınmadığı halde inşaata başlayarak binayı ve içerisinde görev yapan personeli tehlikeye düşürecek şekilde çalışmalara başladı. Sınırları kaldıran firma, Gümrük binasının yarım metre yakınını eşerek hem tehlikeleri göz ardı etti hem de elektrik-internet bağlantılarına zarar vererek Gümrük Müdürlüğünün işlerinin aksamasına neden oldu.

Müdürlüğe ise başka yerden bina tahsis edildiği belirtildi. Ancak tahsis edilen prefabrik ve izbe bina müdürlüğün kullanımına uygun olmadığı için Gümrük Müdürlüğünün faaliyetleri sıkıntıya düştü. Bu sıkıntılar sonucunda Sivas Gümrük Müdürlüğünün kapatılmasının dahi gündeme gelebileceği öğrenildi. Sivas Gümrük Müdürlüğü’ne hibe edilen binayı alan Netbor’un, Müdürlüğe yeni bina yapması beklenirken, Gümrük’ün prefabrik binada hizmete zorlanması tepkilere neden oldu.