SEYİT ÖMER YILDIZ

Ayakkabıların seri üretime geçilmesi ve artan çeşitlilikle birlikte ucuzlamasının ardından ayakkabı tamirciliği mesleği de her geçen gün kan kaybetmeye devam ediyor.

50 yıla yakın süredir ayakkbaı tamirciliği yapan Abdullah şeker; “Çok uzun yıllardır ayakkabı sektörünün içerisindeyim 50 yıl oldu neredeyse, önceleri ayakkabı imalatı yapıyordum daha sonra da tamirciliğe geçiş yaptım. Ancak bugünlerde ayakkabı tamiri eskisi kadar yok, bitme noktasına geldi adeta” dedi.

Şeker; “ Eskiden insanlar aldıkları ayakkabıları birçok kez tamire götürürlerdi çünkü o dönemlerde herkesin maddi durumu belliydi, şimdi ise ayakkabılar ucuzladı ve yırtılan ayakkabısını insanlar diktirmek yerine atıyor ve yenisini alıyorlar. Şimdilerde sadece küçük işler için geliyor insanlar” ifadelerini kullandı.

Abdullah Şeker ; “ Ayakkabı tamirine aslında sürekli ihtiyaç var çünkü pahalı olan ve atılamayacak ayakkabılar da bunları insanlar atmak yerine tamir ettirmek istiyorlar. Fakat tercih edilen bir meslek olmadığı için bizler Sivas’ta son kalan ustalarız diyebilirim. Çünkü çırak yetişmiyor gençler para kazanabilecekleri daha farklı mesleklere yöneliyorlar. Bu yüzden de bizden sonra mesleğimizi kim icra edecek bi fikrimiz yok” diyerek açıklamasını sonlandırdı.