Sivas'ta 108 gün kalarak Sivas'tan milli mücadeleyi yöneten Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Sivas'tan ayrılışı temsili olarak canlandırıldı.  

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919'da 108 gün kaldığı Sivas'tan ayrılışının 97'inci yılı temsili tören ile canlandırıldı. Sivas'ta faaliyet gösteren bazı derneklerin yöneticileri ve üyelerinden oluşan yaklaşık 70 kişilik grup Sivas Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi önünde toplandı. Cumhuriyet Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi okutmanı Necip Günaydın, grup adına yaptığı açıklamada törenin toplumsal kaynaşmaya vesile olacak nitelikte olduğunu söyledi. Günaydın “Atatürk’ün Sivas’tan Ankara’ya uğurlanmasının 97.Yıldönümünde bir arada bulunuyoruz. Bu geleneksel anlamlı törenimize hoş geldiniz. Törenler güçlendirmedir. Bu törenimiz toplumsal kaynaşmamıza vesile olacak niteliktedir. Terörün sebep olduğu acıları yüreklerimizde yaşıyoruz. Devletimizin tarihine yakışır şekilde gereğini yapacağına inanıyoruz. Kendisini T.C.  devletine, Türk milletine, Türk bayrağına bağlı görmeyenlerin yaptığı terör alçaklıktır, insanlık suçudur. Ülkemiz olağanüstü bir süreçten geçmektedir. Yeniden Kuvayı Milliye ruhuna ihtiyaç duyulmaktadır. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı sırasında ve savaş sonrasında bu tür eylemlere girişenlere karşı tavrı bize yol gösterici olmalıdır. Milli birlik ve beraberlik terörün panzehridir. Atatürk’ün fikirleri ve uygulamaları milli birlik ve beraberliği öngörmekte; birbirimizin sosyal, ırki ve mezhebi durumlarına saygılı öz kardeşler olduğumuzu ortaya koymaktadır. Şehit asker, polis ve vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.”

KAR YAĞIŞI ALTINDA SİVAS’TAN AYRILDI

Sivas halkının 108 gün boyunca Atatürk ve arkadaşlarına tam bir ev sahipliği yaptığını belirten Günaydın “Atatürk ve Heyet-i Temsiliye 108 gün boyunca milli mücadeleyi Sivas’ta yönettikten sonra, Sivas halkı tarafından 18 Aralık 1919 günü kar yağışı altında yolcu edildiler. Sivas halkı 108 gün boyunca Atatürk ve arkadaşlarına tam bir ev sahipliği yaptı. Ellerinden gelen her görevi seve seve yerine getirdi. Türk milletinin var olma yok olma savaşı olan İstiklal Savaşı’nın hazırlık sürecinde 108 gün boyunca başta Sivas Kongresi olmak üzere Sivas merkezli birçok tarihi olay yaşanmıştır. Sivas, Türk milletinin kurtuluşunu hazırlayan karar ve uygulamalara sahne olmuştur. 97 yıl önce bugün Kongre binasının Ordu evine bakan alanı dolduran Sivaslılar,  kutlu misafirlerini uğurlamaya gelmişlerdi. Atatürk ve Heyet-i Temsiliye’yi taşıyacak üç otomobilin içine lapa lapa kar yağmaktaydı. Dr. Refik Saydam Bey, tıbbi malzemelerine toplayarak sandığa yerleştirmiş; Mazhar Müfit Kansu, Nalbantlarbaşı’ndaki Osmanlı Bankasından senet karşılığı 1.000 lira borç para almaya gitmişti. Her yolculuğa çıkarken olduğu gibi iki okka peynir, on ekmek ve haşlanmış yumurta almışlardı. Hurda otomobilleri için altı teneke benzin ve iki çift lastiği yabancı bir okuldan temin edebilmişlerdi. Üstü açık otomobilin içinde başı kalpaklı Mustafa Kemal Paşa sık sık Sivaslıları selamlıyordu. Halkın coşkulu tezahüratı altında hareket ettiler. Araçları 20-25 km hızla gidebiliyordu. Atlı Sivaslılar köprüye kadar kendilerini uğurladı” dedi. Günaydın’ın konuşmasının ardından temsili olarak canlandırılan Atatürk, Sivas Garına kadar yolcu edildi.