Ata tohumlarına sahip çıkılıyor

Ata tohumlarına  sahip çıkılıyor

MEHMET TIRPAN

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, atadan deden gelen tohumların Sivas’ta korunduğunu ve ekildiğini söyledi.

Yerli tohumu koruma ve gelecek nesillere aktarma bilincinin Sivas’ta oluştuğunun altını çizen İl Müdürü Yıldız, “Ata tohumlarından olan zeron buğdayı ile ilgili çalışmamız var. Yerel ve milli bir çeşit olan zeron buğdayı ilimizde ekiliyor. Özellikle ekmeklik ve bulgur yapımında kullanılan ata tohumu olan zeron buğdayı ile ilgili 2 yıl önce çalışmalara başladık ve üretimini artırdık” dedi.

Eski ata tohumlarının verimi düşük olduğundan dolayı tercih edilmediğini çiftçilerin daha çok dekara kuru şartlarda 400 kg veren tohumları tercih ettiğini aktaran Yıldız, “Çiftçilerimiz mahsulü çok aldığı tohumlara yöneliyor ama zeron buğdayı kaliteli ve dayanıklı bir tohum. Bu tohumları gelecek nesillere aktarmak için Ulaş TİGEM’de her yıl 200 dekar arazide üretimini gerçekleştirdik ve çiftçilere zeron buğdayı tohumu dağıttık. Amacımız ürettiğimiz tohumları vatandaşa ücretsiz olarak dağıtarak onların elde ettiği ücretli olarak almaktı. Bu yılda öyle yaptık. Çiftçilerden SİVTAŞ aracılığı ile buğdayı aldık. 100 ton elimizde buğday var. Bunlardan biz bulgur ve un yaptıracağız. Vatandaşların zeron buğdayı ununa ulaşmasını sağlayacağız. Verim rekolte olarak düşük ama katma değer sağlandığında diğer tohumlara göre aynı girdiyi sağlayacak bir potansiyel oluşturmayı hedefliyoruz. Mesela ekmeklik buğdayın fiyatı 2 TL 25 Kuruştan başladı ama biz vatandaştan 2 TL 85 kuruştan vatandaştan zeron buğdayı aldık. Alım garantili projemizi çiftçiler de benimsedi. Ektiğimiz buğdayı İstanbul’dan geldi ve bizden zeron buğdayını istedi. Bu buğday çeşidi gerçekten hem kaliteli hemde tercih edilen bir buğday çeşidi. Bu tür atadan deden kalma tohumları gelecek nesillere kesinlikle aktarılması lazım. Bu konuda da çalışmalar sürecek” ifadelerini kullandı.


SİVAS MEMLEKET

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner20