MELTEM DUMAN
Arkeoloji Müzesi, Cumhuriyet Üniversitesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ortak olarak yürütmüş oldukları arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkan eserleri kamuoyuna tanıtıldı ve yapılan analizler hakkında bilgiler verildi. 
Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen tarihi eserlerle ilgili bilgiler veren Cumhuriyet Üniversitesi Bilim Teknoloji Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Şimşek, Kazılarda bulunan eserlerin hangi dönemlere ait olduğu noktasında araştırma yaptıklarını söyledi. 
Amaçlarının Sivas’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini ortaya çıkarmak olduğunu ifade eden Şimşek, “Buradaki bu günkü araştırmalardaki esas olan yine Sivas’ımıza özgü tarihi bir bulgunun ortaya çıkarılması konusu. Bunun teknik detaylarını uzman arkadaşlarımız vereceklerdir. Bizim istediğimiz burada İl Kültür Müdürlüğümüzle birlikte daha sonraki Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzle ilgili ortak protokoller yapıp Sivas’a ait olan eserlerin hangi dönemlerde yapıldığı, içerisinde neler olduğunu analiz ediyoruz” dedi.
“ZEYTİN YAĞ ŞİSESİ OLDUKLARI ORTAYA ÇIKTI”
Çıkarılan eserlerle ilgili bilgiler veren Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Erdener Pehlivan ise, “Burada bu çalışmayı yapmadan önce biz cam eserlerin belgelenmesi ve element analizleri konusunda çalışma yapıyorduk. Türkiye müzelerinde çok gördüğümüz bir örnek değil bu. İçerisinde malzemesiyle birlikte bulunmuş bir örnek olması sebebiyle bu bağlamda içerisinde arkeometrik analizlerde gerçekleştirmeyi planladık. Akabinde analiz aşamalarını gerçekleştirdik. Görmüş olduğunuz kap     Akdeniz coğrafyasında milattan 3.4. yüz yıllardalar da sıkla karşımıza çıkan bir kap formudur. Bu bağlamda içerisinde ne gibi ürünler pazarlanıyordu. Alıcıyla birlikte litaratür çalışması yaptık. Bu bağlamda antik yazarlardan Prinyus bize önemli bilgiler sunmakta. Anadolu coğrafyasında öğretilen koku ve parfümlerle ilgili önemli bir veri kaynağı oluşturduğunu görüyoruz. Bu parfümler arasında pardalyum, safran yağı gibi parfümler olduğunu biliyoruz. Ancak hacimce Anadolu coğrafyasında en fazla üretilen malzemelerinde zeytinyağı olduğunu bilmekteyiz. Bu bağlamda içerisinde kimyasal analizler gerçekleştirildi ve cam kaptan alınan doku örneklerinin zeytin yağı olduğuna dair tespitini yaptık” şeklinde konuştu.
“ENVANTERİMİZE KAYIT ETTİK”
Tarihi mirası ve içerisinde yer alan eserleri güncel olarak açığa çıkararak asırlar önce kullanılan cam kaplarda bulunan bulgularla tarihin en eski tüketim gıdası olan zeytin yağı olduğunu tespit edilmesi hususunda değerlendirmelerde bulunup analizini yaptıklarını ifade eden Müze Müdürü Ali Alkan, da ” Yaklaşık 1 yıldır İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Cumhuriyet üniversitemizde ortak çalışmalar yapmaktayız. Görmüş olduğunuz bu eserimizin kayıtları yapıldı. Cam şişelerdeki kimyasal madde analizleri yapıldı” ifadelerine yer verdi.