MEHMET TIRPAN

Ulaştırma ve Demiryolu Çalışanları Hak Sendikası Genel Başkanı Apdullah Peker, Asgari ücretle geçinmeye çalışan kişilerin açlık sınırı altında maaş aldığını bu adaletsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

Asgari ücretin en az net 3 bin TL olması gerektiğini savunan Peker, “2020 yılında geçerli olacak olan asgari ücret görüşmelerine start verildi. Her yıl olduğu gibi bu yılda rakamlar havada uçuşurken, görüşmeler sonucu üzülen yine asgari ücretli oluyor” dedi.

Asgari ücretlilerin artık yaşanabilir bir ücret artışı ile yılların hayal kırıklıklarına son verilmesi gerektiğini dile getiren Peker, “Tek gayesi ailesine güzel bir yaşam sunmak isteyen asgari ücretlilerin, artık açlık sınırının üstünde bir maaş verilmelidir. Yıllardır açlık sınırın altında zor şartlarda yaşamlarını sürdüren işçi kardeşlerimiz hüsrana uğratanlar bilmelidirler ki, bunun vebali ve hesabı çetin olacaktır. Her yıl asgari ücreti belirlemek için toplananların ne yazıkki sayıları 8 milyona yaklaşan asgari ücretliler ile adeta dalga geçiliyor. Ekonomik krizin yaşandığı 2019 yılında çalışanların aldıkları maaşlar, bırakın eve ekmek götürmeyi borçlarını dahi ödeyemez hale gelmiştir. Sosyal ve ekonomik olarak her zaman daha iyi şartlarda yaşamayı hak eden Milletimiz, her zaman el üstünde tutulmalı, özellikle asgari ücretlinin geçim standartları mümkün olduğunca artırılmalıdır. Asgari ücret tespit Komisyonu, 2020 yılında belirlenecek yeni asgari ücreti tespit ederken, kendisine ihtiyaç duyulduğunda hiçbir şeyi bahane etmeden, canını vermekten çekinmeyen ve bu haliyle her seferinde güven imtihanını başarı ile geçen kesimlere yönelik standartların üstünde bir artış sağlamalıdır. İşveren kesimi biraz fedakarlıkla daha az kazanmalı, küçük ve orta işletmeli işletmeler de desteklenmek suretiyle bu kez tercih edilen asgari ücretli olmalıdır. Şimdi asgari ücret tespit komisyonunda yer alan sendikaya sesleniyoruz. Milyonlarca çalışanın gözü kulağı olduğunu iddia edenler, istenilen zammı alamazsanız. Ne gibi bir yol izleyeceksiniz? Yoksa sadece kameralar karşısına geçerek sahte gülücükler atarak poz mu vereceksiniz? Beklentimiz asgari ücretin en az üç bin TL olmasıdır. Bunun dışında bir pazarlığın asla ve asla kabul edilmemesini yetkili sendikadan ve hükümetten bekliyoruz” ifadelerini kullandı.