MEHMET TIRPAN

Normalleşme il birlikte ilimizde artan vaka sayıları Numune Hastanesi yoğun bakım servisi ve ÇAGEM’deki doluluk oranını artırdı. Yaşanan ciddi vaka artışlarına rağmen bazı vatandaşların halen maskesiz gezmesi pes dedirtiyor. Kimi insanlar artık maskeyi ya koluna takıyor yada çene kısmına. Normalleşme ile birlikte ortaya çıkan kural tanımazların artık uyarılması gerekiyor. Bir taraftan vaka sayısının önüne geçilmeye çalışılırken diğer taraftan uygulanan esneklik birbiri ile çelişkiye düşüyor. Vaka artışları ilimizdeki denetimlerin artırılmasına işaret ediyor. Yetkililerin bu konuda daha duyarlı olması bekleniyor.

AŞI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

İlimizde hummalı bir şekilde yürütülen aşı çalışmaları Sağlık Bakanlığının verilerine göre yüzde 75’ler civarında seyrediyor. Gelinen süreçte 2. Doz aşı yaptıran 65 yaş üstü vatandaşlar 3. doz aşılarını oldu. Vaka sayısındaki artış devam ederse 4. Doz aşı da yapılacak gibi gözüküyor. Yani salgın bitene kadar insanların kaç doz aşı olacağı bilinmiyor. Ayrıca insan vücuduna enjekte edilen aşıların önümüzdeki süreçte insan sağlığını nasıl etkileyeceği de henüz kestirilemiyor. Bu konuda aşı karşıtları da zaman zaman sosyal medya üzerinden farklı paylaşımlarda bulunmaya devam ediyor.

VİRÜS SÜREKLİ EVRİM GEÇİRİYOR

Aşılanmayı reddeden veya aşıya erişimi olmayan kişilerin olması sebebi ile aşılanma asimetrisi devam ettiği sürece virüsün de bu kişilere bulaşıp evrimleşmeye devam ettiği açık bir şekilde görülüyor. Sürekli mutasyona uğrayarak yeni varyantların ortaya çıkması, salgınla mücadelede yeni güçlükler ve belirsizlikleri de ortaya çıkarıyor. İnsanlara uygulanan Covid aşısının ise sürekli mutasyon geçiren virüse karşı ne kadar etkili olduğu ise halen araştırılıyor.

İKİNCİ BİR KAPANMAYI ESNAF KALDIRAMAZ

Vaka sayısının artması ile birlikte yaşanan kapanmalar esnafları tedirgin ediyor. İkinci bir kapanmayı kaldıramayacaklarını ifade eden esnaflar kendilerinin çok dikkatli bir şekilde kurallara uyduğunu, aynı hassasiyeti vatandaşlarında göstermesi gerektiğini belirtiler. Ekonomik olarak halen aldıkları darbeyi atlatamadıklarını vurgulayan esnaflar, biriken ödemelerini yapamadıklarını, bu konuda devlettin özellikle küçük esnafa destek vermesi gerektiğinin altını çizdiler.