MEHMET TIRPAN

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Nisan-Mayıs ayı birleştirilmiş Meclis Toplantısı video konferans sistemi aracılığı ile gerçekleştirildi.

Meclis Başkanı Çetin Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Mart ayında alınan kararların özetleri okundu ve mizan ve masraf listeleri görüşülerek oy çokluğu ile kabul edildi. Oylamanın ardından açıklamalarda bulunan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken, salgın sürecinin tüccarları ve esnafları zor duruma soktuğunu ancak kısa sürede herşeyin normale dönmesini beklediklerini söyledi.

Salgın süreci sonrasında şehir olarak kenetlenerek teşvikler için çalışma başlatılması gerektiğinin altını çizen Başkan Eken; “Bizim hastalık döneminde derdimiz teşvik değil. Hastalık döneminden sonraki kayıpları önlemek için derdimiz teşvik. O yüzden artık Sivas'ın cazibe merkezi kapsamında olması lazım. İnşallah bayramdan sonra valimiz, belediye başkanımız, milletvekillerimiz, STK'larımız hep birlikte bu çatı altında buluşup derdimizi iyi şekilde anlatacağız ve bekleyen sözümüzü hayata geçireceğiz. Sivas menfaati ile yürüyen arkadaşlar ile gece gündüz hep beraberim” dedi.

“TALEPLERİMİZİN ÇOĞU KABUL GÖRDÜ”

Salgın süreci başladığı günden itibaren yoğun bir çalışma içerisine girdiklerinin altını çizen Başkan Eken, “Bu zor süreçte sahaya çıkıp, insanların yanında olduk. Tüccarların yaşadıkları sıkıntıları TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’na ilettik. Taleplerimizin bir çoğu kabul edildi. Aktardığımız bilgilerin takibini yaptık. Bu süreçte elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi.

Bankaların esnafların kredilerini red ettiklerini bu konuyla alakalı bir çok banka müdürü ile görüşmeler yaptıklarını aktaran Başkan Eken, “Halkbankası tarafından Esnaf Odaları üyelerine verilen 25 Bin liralık kredi ve 25 Bin liralık paraf kredisi yaptığımız bizim girişimlerimiz sonucu Odamız üyelerine de veriliyor. TOBB nefes kredisi bildiğiniz üzere Odamızın kaynakları ve Odalar Birliği'nden gelen kaynağın bankalara aktarılarak belli bir misli katında kredi kullandılar. Biz, bununla ilgili Sivas'ta bütçemizin gerekirse yüzde 80'ini vereceğimizi taahhüt ettik. Şuan sadece bir banka ile anlaşıldı ve önümüzdeki hafta kamu bankaları da bu işin altına girecek. Odamızdan ilçeler dahil 300 tane firmamız 50 Bin liralık Nefes Kredisine başvurmuş. 300 firma içerisinde hesabına para yatan 32 firma var. 320 firmamız bu krediden yararlanacak. Üyelerimiz için çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.