Mehmet TIRPAN

2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatı doğrultusunda Sivas Arkeoloji Müzesinden alınan giriş ücreti kaldırıldı. Yaz aylarında Sivas’a gelen gurbetçilerin eşsiz müzeyi gezmeden Sivas’tan ayrılmaması gerekiyor.

Sivas Arkeoloji Müzesi’nin ücretli olmasından dolayı gezmeyi pek tercih etmeyen vatandaşların sayısının artması ve ziyaretçi sayısının da her geçen gün azalmasından dolayı giriş ücretleri kaldırıldı. Ancak giriş ücretlerinin kaldırılmasından çoğu vatandaşın haberi yok.

Tatilde olan öğrenciler bu fırsatı iyi değerlendirerek Sivas Arkeoloji Müzesi’nde bulunan tarihi eserleri görme ve inceleme fırsatı olabilir. Hititlerden Romalılara, Selçuklulardan Osmanlı ve diğer medeniyetlere ait eserlerin sergilendiği, Orta Anadolu’nun en büyük müzesi konumunda bulunan Sivas Arkeoloji Müzesi ücretsiz olarak gezilebilir.

 5 bin 965 metrekare alan üzerine kurulu yapısı ile orta Anadolu’nun en büyük Arkeoloji Müzesi konumunda bulunan Sivas Arkeoloji Müzesi, 2 bin 487 arkeolojik eser, 5 bin 805 sikke ile önemli bir tarihi içerisinde barındırıyor. Sıra kum havuzu, kil tablet çalışmaları, resim çalışmaları ve arkeolojik kazı alanı gibi çocuk eğitim alanının da bulunduğu arkeoloji müzesinin ücretsiz olması halinde ziyaretçi sayısında rekor artış bekleniyor. Vali Ahmed Muammer Bey tarafından 1914 yılında Mekteb-i Sanayi İmalathanesi olarak yapılan bina, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 29.04.2009 tarihinde Sivas Arkeoloji Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Orta Anadolu'nun en büyük arkeoloji müzesi olan müzede, bölgede 9 milyon yıl önce yaşamış çeşitli memeli hayvanlara ait fosil kalıntıları, Kalkolitik Çağ'a (MÖ 5500–3000), Eski Tunç Çağı'na (MÖ 3000-2000) ve Hititler'e ait birçok buluntunun yanı sıra Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler de sergilenmektedir.

İçerisinde 12 bin 500 eser barındıran Arkeoloji Müzesi İç Anadolu Bölgesi'nin en büyük müzelerinden birisi.

Hititler'e ait eski yerleşim yerleri Sarissa ve Kayalıpınar kazı alanlarında gün yüzüne çıkarılan çok sayıda tarihi eserinde sergilendiği müzeyi her yıl yaklaşık 50 bin kişi ziyaret ediyordu.