MEHMET TIRPAN

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, tarım arazilerinin korunması ve toplulaştırılması noktasında yapılan çalışmaların hızlandırılması gerektiğini, arazi toplulaştırma çalışmalarının tabiri caizse kaplumbağa hızı ile yapıldığını söyledi.

Hükümetin vereceği kaynağa göre çalışmaların yapıldığını vurgulayan Çetindağ, “Ürün kaybımızın en önemli sebeplerinden bir tanesi de parçalı arazilerin olması. Gazibey köyünde 3 bin dönümlük sulanabilir bir arazi var. Bu araziler hep parça parça. En büyüğü 800 metre. Bu arazilere kimi kavak dikmiş kimi ise arpa buğday ekmiş” dedi.

Hükümetin toplulaştırma çalışmalarını biran önce tamamlaması gerektiğini aktaran Başkan Çetindağ, “Tarım arazilerinin artık bölünmemesi gerekiyor. Tarım arazilerindeki bölünmeyi önleyemediğimiz ve toplulaştırma çalışmalarının hızlandırmadığımız sürece tarım noktasında başarılı olamayacağız. Bir traktör tarlaya girdiği zaman sınır olmayacak. Bizim aşırı derecede ısrafımız var ki toplamda örneğin 10-15 dönüm olan araziye 3 traktör giriyor. Neden 3 traktör giriyor çünkü topraklar parça parça. Bu konunun ayrı bir platformda ele alınması lazım. Çalıştaylar yapılıyor ama tarım arazilerinin parçalanması ele alınmıyor. Bu konuyu çok detaylı olarak masaya yatırmamız lazım. Parselleri büyütmediğimiz sürece yine söylüyorum başarılı olamayacağız. En basit örnek Sivas’ın etrafına bir bakın. İlimizdeki çoğu bölgelere villalar yapıldı. Bu villaların yapıldığı alanlar birinci sınıf tarım arazileri idi. Kızılırmak bölgesine yapılan villalar bölgede tarımı bitirdi. Hal böyle olunca da Kızılırmaktaki suyu kullanamaz hale geldik. Parası olanlar Kızılırmak Bölgesinden yer almış yapmış villayı çevirmiş etrafını koymuş nargilesini altına da pahalı araba almış bu ülkenin hakkını yiyor. Böyle bir sistem yok. Belediyelerin de tarım arazilerini koruması lazım. Bu ülke hepimizin. Bizim tarımda başarılı olmamız lazım. Topraklarımıza ve çiftçimize sahip çıkmamız lazım. Bir gün fırınlar ekmek çıkarmasak inanın hepimiz perişan oluruz” ifadelerini kullandı.