MEHMET TIRPAN

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Atık yağlardan elde edilen biyodizel yakıt ve verimliliği artıracak tohumlar üzerinde yapılan çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Atık yağlardan Laboratuvar ölçekte üretilen biyodizel daha da geliştirilerek endüstriyel boyutla alakalı çalışmalar yaptıklarını belirten Kul, “Dünya’da enerji, gıda ve savunma üzerine ciddi çalışmalar yapılıyor. Fosilden, atıktan veya tarım ürününden enerji elde edilebilecek çalışmalar tüm Dünyada yoğun bir şekilde sürüyor. Bilim ve Teknoloji Üniversitesi olarak bizlerde bu konuda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Özellikle Biyodizel üretebileceğimiz bir bitkiyi Tarım Bilimleri Fakültemiz geliştirecek bizde bitkiden daha fazla Biyodizel üretmek için çalışacağız” dedi.

Daha fazla biyodizel üretilmesi noktasında yapılan çalışmaların zamanla ortaya çıkacağını belirten Kul, “Tarım Bilimleri Fakültemizde bu konuda çalışma yapıyor. Hem enerji üretimi hem de tarımsal verimliliği artırmak adına çeşitli tohumlar üzerinde araştırmalar sürüyor. Teknolojik anlamda da çalışmalar var. Dronlarla ilaçlama, görüntü analiz programları ile bitkinin durumunu kontrol etme gibi. Yine bitkide bir hastalık var mı yok mu tespit edilerek bitkinin hastalanmasına neden olan etkenlerde tespit edilerek bitkinin neye ihtiyacının olduğunu tespit ediyoruz. Dünya nüfusu her geçen gün artıyor. Hal böyle olunca mutlaka yüksek verimli tohumlar ekmeliyiz. Bir dönümden ne kadar çok fazla ürün elde edilirse o kadar bizim için iyi. Verimi artırmazsak, çeşitliliği geliştirmezsek ve tohumlarımızı millileştirmezsek önümüzdeki günlerde başkaları Ayçiçek tohumunu ülkemize vermediğinde başımızın çaresine bakabilmeliyiz. Özellik tarımın pandemi döneminde ne kadar önemli olduğunu gördük. Göreve geldiğimiz günden beri çalışıyoruz. Yol haritamızı çizdik. Farklılığımız ilerleyen süreçte net bir şekilde görülecek” ifadelerini kullandı.