MELTEM DUMAN

Organik yiyecekler pişirmenin gelenek haline geldiği Sivas’ta kışlık hazırlıklar başladı. Kışın yiyecek olarak kullanılacak olan konserve yapımları son sürat devam ediyor. Yaz aylarında hasat edilen taze sebzelerin kış boyu doğal ve taze tüketilmek adına konservesi hazırlanıyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte sebze meyvenin taze lezzetini yakalamak adına binbir özen ile yapılan menemenler kışlık kilerlerde yerine almaya başladı.

Sanıldığının aksine oldukça kolay olarak hazırlanan damaklarda hoş tad bırakan menemen organik besin tüketimini seven aileler tarafından daha çok tercih ediliyor.

Kışlık menemen hazırlığı gören Sivas kadınları zaman zaman pazardan, kendi bahçelerinden ektikleri organik domatesleri de ilave ederek farklı bir lezzet ortaya çıkarıyor. Yıllardır aynı şekilde yapımını gerçekleştirdikleri menemenin malzemelerini hazır hale getiren kadınlar, bir kaç işlem dahilinde konserve yapımını tamamlıyor. Öncelikle kullanılacak olan malzemeleri temiz suda yıkayarak domatesleri kabuklarında ayırıyorlar. Daha sonra biber ve domatesleri ince ince doğrayıp veyahut blender yardımı ile küçülterek kışlık konservelerini hazır hale getiriyor. Şişelenerek konserve haline getirilen melemenler daha sonra kazanda kaynattıktan sonra soğumaya bırakılıyor.

Hava almadan sıkıca kapatılan konserveler aylarca taze kalmayı başarıyor. Altarnetif yemek kıtlığı yaşayan  ve buna bağlı olarak –bugün ne pişirsem?-  arayışına düşen kadınların imdadına yetişen konserve, korona da kapatılma riski ve erzak eksikliği noktasında hayat kurtarıyor.