MEHMET TIRPAN

Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Mehmet Kul, Önemli araştırmalar yaparak üniversitenin gelişmesine katkı sağlayan akademik personel sayılarını 80’den 300’e çıkarmak istediklerini söyledi.

Ortaya proje çıkaracak ve yeni araştırmalar yaparak Üniversitelerine katkı sağlayacak akademisyenlerin alımı için zaman zaman ilana çıktıklarını belirten Rektör Kul, “2020 yılında göreve başlayan akademisyenlerimiz 2 yıldır Üniversitemizin bütçesini kullanmadan ürettiği projelere TÜBİTAK’tan destek alarak laboratuvar ve pilot tesislerin kurulmasını sağladı. Üniversitemizdeki her akademisyenin bu konuda emeği çok fazla” dedi.

Hocaların neredeyse tamamının Üniversitenin alt yapısının kurulmasını sağlayacak AR-Ge çalışmaları yaptığını açıklayan Rektör Kul, “TÜBİTAK’a hocalarımız proje sunuyor. TÜBİTAK’tan proje geçme oranı ise yüzde 10 civarlarında. Projelerimizin neredeyse tamamı onaylanıyor. Desteklemeler projeye göre değişiyor ancak ortalama bir projeye 1 milyon civarında bir para alabilirsiniz. Bu 1 milyonun büyük bir kısmı ile de makine ve teçhizat alınıyor. Böylece Üniversitenin araştırma alt yapısını güçlendiriliyor. Bu kadar kısa sürede hiçbir şeyi olmayan bir üniversitede bu kadar çalışma yapan hocalarımız Üniversitenin alt yapısını kurdular. Tırnaklarımızla kazıyarak laboratuvarlar ve pilot tesisler kuruyoruz. Hocalarımız aynı zamanda öğrencilerimiz de ders veriyor. Yani yüksek lisans ve doktora da anlatılan dersin içeriği oldukça üst seviyede. Aynı zamanda yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizin de tez hocalığını yine akademisyenlerimiz yapıyor” ifadelerini kullandı.

“FAKÜLTELERİMİZİ OLGUNLAŞTIRACAĞIZ”

Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin çok fazla fakültesi olan veya dağınık bir üniversite olmadığının altını çizen Rektör Kul, “SBTÜ butik bir Üniversite. Tarım Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültelerimiz var. İlerde Fakülte sayısı artırılabilir ama ilk önce biz bu üç fakültemizi güzelce olgunlaştıracağız. Akademik Kadrolarımızı istediğimiz düzeyde başarılı akademisyenleri bu fakültelerimizde istihdam edeceğiz. Gerekli alt yapıyı da kurduktan sonra da kalite ve nitelik anlamında belirli bir seviyeye ulaştığımızda diğer bir fakültenin kurulması söz konusu olabilir. Ancak şuan için mevcut elimizdeki bölüm ve fakülteleri en iyi seviyeye çıkarmak temel hedefimiz” şeklinde konuştu.

“HOCALARIMIZI DESTEKLİYORUZ”

Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde araştırma yaparak ortaya güzel çalışmalar çıkaran hocaların Vakıfları aracılığı ile desteklenmeye devam ettiğini belirten Rektör Kul, “Hocalarımızı teşvik ederek akademik performanslarına  göre maddi olarak destekliyoruz. Yani hocalarımıza maaşlarının dışında ilave ücretleri her ay yatırılıyor. Bu durum gerçekten bir cazibe oluşturdu. Şuanki vakfın akarları konusunda çalışıyoruz ve bu ücreti artırmayı planlıyoruz. 25 civarında bulunan Mütevelli heyetimizde bütçe oluşması için bizlere maddi destek veriyor. Geliştirilen ürünler ise  Sivas’ta olmayan yüksek teknolojik işler” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.